Qutenza®-huidpleister

Een behandeling met Qutenza®-huidpleister is voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam. Deze aandoening heet ook wel perifere neuropatische pijn. De Qutenza®-huidpleister kan alleen of in combinatie met andere pijnstillende medicatie gebruikt worden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

In de pleister zit een hoge concentratie Caspaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Caspaïcine komt voor in planten uit de nachtschadenfamilie, zoals paprika en Spaanse peper. Deze stof activeert bepaalde pijnprikkelontvangers (nociceptoren) in de huid die zich daardoor terugtrekken. Hierdoor is er kans dat deze een periode minder pijnprikkels aan het centrale zenuwstelsel doorgeven (3 maanden of meer). Hierdoor heeft u minder pijn.

Na ongeveer 3 maanden zijn de nociceptoren weer hersteld en komen de pijnklachten weer deels of helemaal terug. Als de behandeling heeft gewerkt, kunt u deze herhalen.

Deze behandeling is alleen voor gordelroos getest. Voor andere zenuwpijnen kan het echter ook werken.

Voorbereiding

  • Gebruik geen huidlotion.
  • Draag makkelijk zittende kleding.

Behandeling

Voor en tijdens de behandeling meet de verpleegkundige uw bloeddruk. Eventueel lichaamshaar op het pijngebied wordt afgeknipt zodat de pleisters goed contact kunnen maken met de huid. De arts checkt de huid op wondjes en irritaties en tekent het pijngebied af. U krijgt een verdovende crème op uw huid die 1 uur inwerkt.

Als de verdoving is ingewerkt brengt de arts de Qutenza®-huidpleister zorgvuldig aan. De pleister moet maximaal 1 uur blijven zitten (op de voet een half uur). Eventueel wordt hiervoor verband of (plak)folie gebruikt omdat de pleisters zelf niet plakken.

Na de behandeling verwijdert de arts de Qutenza®-huidpleister voorzichtig en reinigt de huid met een speciale gel en daarna met water en zeep.

Na behandeling

  • U kunt napijn krijgen.
  • De behandelde huid kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (warme douche of bad, flinke inspanning, etc.).
  • Eventuele pijn is in het begin het hevigst en neemt vaak af in enkele dagen.
  • U kunt niet zelfstandig naar huis, zorg daarom dat iemand u naar huis brengt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31