Rectumamputatie

De endeldarm (het rectum) zit diep in de onderbuik, dicht tegen omliggende weefsels aan. Dit zijn de bekkenwand, blaas, prostaat en zaadblaasjes bij de man en de bekkenwand, blaas, baarmoeder en vagina bij de vrouw. Als het gezwel te dicht bij de kringspier ligt om nog een goede verbinding te kunnen maken, kiest de arts voor een  rectumamputatie. Het onderste gedeelte van de endeldarm inclusief de anus wordt verwijderd en er wordt een kunstmatige uitgang (colostoma) gemaakt. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Deze ingreep kan via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Met een kleine snee wordt dan het deel van de darm waar het gezwel zit, verwijderd. 

Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zit. Om de kans op het terugkeren van het gezwel te verkleinen wordt ook het totale vettige steunweefsel van de endeldarm (het mesorectum) verwijderd. Achter dit weefsel lopen zenuwen die zorgen voor seksuele en urineblaasfuncties. De arts probeert deze zenuwen zo veel mogelijk te sparen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.