Reumamedicijnen

Reumatische aandoeningen worden op verschillende manieren behandeld. De reumatoloog kan medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen genezen de reuma niet, maar kunnen wel eventuele klachten verminderen. Afhankelijk van onder andere de klachten en de vorm van reuma kijkt de reumatoloog welke medicijnen mogelijk geschikt kunnen zijn. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Sommige medicijnen kunnen worden ingenomen, andere medicijnen moeten worden ingespoten. In het laatste geval leert u zelf spuiten zodat u niet afhankelijk bent van anderen. Onze reumaconsulent en doktersassistente begeleiden u net zo lang totdat u zelf kunt spuiten.

Behandeling

Algemene pijnstillers

Onder algemene pijnstillers wordt bijvoorbeeld paracetamol verstaan. Deze pijnstillers helpen tegen de pijn, maar verminderen niet de ontsteking.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Ontstekingsremmende pijnstillers zijn pijnstillers die zowel de pijn als de ontsteking verminderen. Denk hierbij aan pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ook etoricoxib en celecoxib zijn ontstekingsremmende pijnstillers die voorgeschreven kunnen worden.

Het kan nodig zijn om naast deze ontstekingsremmende pijnstillers ook maagbeschermers te slikken. Dit om maagklachten en darmklachten te voorkomen. Daarnaast zijn ontstekingsremmende pijnstillers niet voor iedereen geschikt. De arts kijkt altijd naar uw situatie om te beoordelen welke pijnstillers voor u geschikt zijn.

Klassieke reumamedicijnen (csDMARD’s)

Klassieke reumamedicijnen worden ook wel conventional disease-modifying antirheumatic drugs (csDMARD’s) genoemd. Deze medicijnen onderdrukken het afweersysteem van het lichaam en remmen de aanwezige ontsteking(-en) af. Onder de klassieke reumamedicijnen vallen onder andere: 

  • Leflunomide (Arava)
  • Methotrexaat
  • Sulfasalazine
  • Hydroxychloroquine
  • Ciclosporine
  • Azathioprine
  • Goud

Biologische medicijnen (bDMARD’s)

Wanneer klassieke reumamedicijnen niet werken of veel bijwerkingen geven, kan de reumatoloog in plaats daarvan biologische medicijnen voorschrijven. Biologische medicijnen worden ook welbiological disease-modifying antirheumatic drugs (bDMARD’s) genoemd. Deze medicijnen zorgen er voor dat de afweerreactie van het lichaam wordt onderdrukt. Hierdoor worden ontstekingen afgeremd, wat voor vermindering van pijn en andere klachten kan zorgen. Het medicijn is biologisch, omdat ze bestaan uit dierlijke- of menselijke eiwitten.

De biologische medicijnen remmen eiwitten af die ervoor zorgen dat er ontstekingen ontstaan (TNF-alfa en interleukine). Ook kunnen ze de cellen die de ontstekingseiwitten aanmaken afremmen (B-cellen en T-cellen). Biologische medicijnen worden via een infuus of een onderhuidse injectie toegediend. Onder de biologische reumamedicijnen vallen onder andere:

  • TNF-alfaremmers
  • Interleukine remmers (IL-6 remmers)
  • B-celremmers en T-celremmers

JAK-remmers

JAK-remmers (Janus-Kinase remmers) zijn de nieuwste medicijnen op het gebied van reuma. Deze JAK-remmers gaan net als andere reumamedicijnen  ontstekingen in het lichaam tegen.

JAK-remmers werken in op een stofje (enzym)  genaamd Janus Kinase. De JAK-remmers remmen dit stofje af, waardoor de ontstekingen in het lichaam minder worden. Dit zorgt er voor dat na enige tijd klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen.

Op dit moment zijn er twee soorten JAK-remmers, namelijk baricitinib en tofacitinib. Beide medicijnen worden ingenomen in tabletvorm. Omdat de Jak-remmers nog zo nieuw zijn, is er nog weinig bekend over bijvoorbeeld de werking op lange termijn. De reumatoloog kan een JAK-remmer voorschrijven als andere reumamedicijnen niet het gewenste resultaat hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Reumatologie via 036 868 88 06. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.