Revisie chirurgie (bariatrische hersteloperatie)

Het kan voorkomen dat na een bariatrische operatie een heroperatie nodig is. Dit kan wanneer een eerdere operatie problemen heeft veroorzaakt of als er sprake is van bijverschijnselen. Denk aan blijvende eetklachten, onvoldoende gewichtsverlies, maagzuurproblemen, passageklachten of technische problemen. Tegenwoordig bestaan er diverse mogelijkheden, waarbij een eerdere bariatrische operatie omgezet wordt in een nieuwe variant.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Voordelen

  • Klachten na eerdere ingreep verminderen
  • (Extra) gewichtsverlies
  • (Verdere) verbetering van gerelateerde aandoeningen zoals diabetes

Nadelen

  • Grotere kans op complicaties, zoals bloeding en naadlekkage
  • Onvoldoende gewichtstoename, of zelfs gewichtstoename (door bijvoorbeeld verwijderen van de maagband)

Behandeling

Heroperaties worden in principe onder algehele narcose via een kijkoperatie verricht. Wanneer er door bijvoorbeeld eerdere operaties verklevingen zijn ontstaan dan kan het in sommige gevallen nodig zijn om te opereren volgens de open methode, middels een snee in uw buik. Dit is echter zelden nodig.

Enkele voorbeelden van bariatrische hersteloperaties die in het Flevoziekenhuis worden uitgevoerd zijn:

Na maagband

De maagband operatie wordt in Nederland nauwelijks meer uitgevoerd, omdat de resultaten van de maagband op de lange termijn teleurstellend zijn. De maagband kan complicaties veroorzaken die zeer ernstig kunnen zijn:

  • Passageklachten en/of braken
  • Infectie of lekkage van het reservoir
  • Poort complicaties
  • Slippage, de band kan verschuiven of de maagwand beschadigen

Dit kan reden zijn om de maagband operatief te verwijderen. Ook kan ervoor gekozen worden om de maagband te verwijderen en te vervangen door een gastric bypass. In sommige gevallen kan het nodig zijn eerst de maagband te verwijderen en pas in een latere fase, wanneer de maag tot rust is gekomen, een nieuwe bariatrische operatie zoals de gastric bypass te doen. Meestal kan dit echter in één keer tijdens één operatie plaatsvinden.

Na gastric sleeve

Bij zeer ernstig obese patiënten wordt soms in eerste instantie een gastric sleeve operatie gedaan als eerste stap, omdat een gastric bypass te gecompliceerd is op dat moment. Daarna kan vervolgens aansluitend gekozen worden voor een gastric bypass of mini gastric bypass voor extra gewichtsverlies.

Ook maagzuurklachten en onvoldoende gewichtsverlies na een gastric sleeve operatie kunnen een reden zijn om de gastric sleeve om te zetten naar een (mini) gastric bypass.

Na gastric bypass

Na een gastric bypass operatie kan er op de langere termijn weer sprake zijn van gewichtstoename. Veelal komt dit door een verkeerd eetpatroon en/of ongezonde leefstijl. Wanneer dit niet het geval is zijn er verschillende aanvullende operaties mogelijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje of het verlengen van de bypass.

Contact

Heeft u een verwijzing van de huisarts gekregen en is deze digitaal verstuurd naar ons? Dan nemen wij contact met u op; u hoeft ons niet zelf te bellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling bariatrie via telefoonnummer 036 868 93 34. In de ochtend zijn wij bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur en in de middag tussen 13.30 en 14.30 uur.