Scheelziensoperatie

Een scheelziensoperatie is een operatie aan de uitwendige oogspieren, de spieren die het oog bewegen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Tijdens de operatie worden één of meerdere oogspieren van één of twee ogen verplaatst. Meestal worden beiden ogen tegelijk geopereerd, om de stand van de ogen zo symmetrisch mogelijk te krijgen. De oorzaak van het scheelzien ligt meestal niet in de oogspieren zelf, maar in het controlecentrum van de oogbewegingen, dat zich in de hersenen bevindt. Een operatie neemt dus niet de oorzaak van het scheelzien weg. Hierdoor is het resultaat van de operatie ook niet altijd goed te bepalen en is er niet altijd een rechte oogstand. Soms is een tweede operatie nodig. In ongeveer 75% van de operaties is het resultaat na de eerste operatie goed.

Behandeling

Ieder oog heeft 6 oogspieren waarmee de ogen kunnen bewegen. Deze liggen aan de buitenkant van de oogbol. Om bij de oogspier te kunnen wordt het oog iets opzij gedraaid. Het oog wordt absoluut niet uit de oogkas gehaald! Over het oogwit ligt een dun, doorzichtig vlies dat opengemaakt wordt. De oogspier is dan zichtbaar. Deze wordt losgemaakt en desgewenst ingekort of een stukje naar achteren op het oog vastgehecht. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus na de operatie niet verwijderd te worden.

Aan het eind van de operatie wordt er wat zalf in het oog gedaan, waardoor het oog plakkerig aanvoelt bij het wakker worden. Na de operatie wordt het oog niet dichtgeplakt.
De operatie duurt ½ tot 1½ uur, afhankelijk van het aantal spieren dat geopereerd moet worden.

De operatie vindt plaats onder narcose en in dagbehandeling.

Na behandeling

Direct na de operatie en vaak ook nog de volgende ochtend is het moeilijk de ogen te openen. De hechtingen geven het gevoel van zandkorrels in het oog. Om dit niet te verergeren is het beter om zo min mogelijk in het oog te wrijven. Als de ogen erg dichtgeplakt zitten kunt u ze met natte steriele, niet pluizende, gaasjes voorzichtig schoonmaken. Op de plaats van de geopereerde oogspier is een rood plekje zichtbaar, dit wordt langzaam weer wit. Soms is het oogwit helemaal rood. Na ongeveer twee weken is het genezen. Mocht het nodig zijn dan schrijft de oogarts een recept uit voor oogdruppels. De eerst 14 dagen na de operatie kan uw kind beter niet zwemmen, sporten of in de zandbak spelen. Uw kind kan gewoon naar school. Douchen en haren wassen mag wel, maar houdt u hierbij de ogen zoveel mogelijk gesloten.  

Om de oogstand zo goed mogelijk te krijgen of te houden, krijgt uw kind soms oefeningen mee. Dit wordt met u besproken tijdens de eerste controle.

 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.