Schildklieroperatie

Er zijn verschillende soorten schildklieroperaties, namelijk een hemithyreoïdectomie, een subtotale thyreoïdectomie of een totale thyreoïdectomie. Bij een hemithyreoïdectomie wordt de helft van de schildklier verwijderd. Bij een subtotale thyreoïdectomie worden er gedeeltes van de schildklier verwijderd en bij een totale thyreoïdectomie wordt de gehele schildklier verwijderd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een schildklieroperatie kan nodig zijn bij een te traag werkende schildklier, een te snel werkende schildklier, een vergrote schildklier of bij een schildklierknobbel. Welke operatie u zult ondergaan is afhankelijk van uw situatie. Uw behandelend arts kijkt daarom samen met u naar welke vorm van schildklieroperatie bij u past. 

Voorbereiding

Nuchter

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg.

Medicijnen

Als u thuis medicijnen gebruikt moet u deze meenemen naar het ziekenhuis. 

Behandeling

Bij een hemithyreoïdectomie wordt één helft van de schildklier in zijn geheel verwijderd. Bij een subtotale thyreoïdectomie worden er delen van beide helften van de schildklier verwijderd. Als de diagnose schildklierkanker vaststaat wordt een totale thyreoïdectomie uitgevoerd. Dit is het volledig verwijderen van de schildklier. Een schildklieroperatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose en duurt vaak 1-2 uur. 

Na behandeling

De pijn verdwijnt meestal na een paar dagen en is te vergelijken met een keelontsteking.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17.