Schoonmakende ooroperatie (sanerende ooroperatie)

Als medicijnen niet meer werken bij een oorontsteking en er schade ontstaat in het oor, kan een sanerende ooroperatie nodig zijn. Deze operatie maakt het oor schoon, droog en ontstekingsvrij. Ontstekingsweefsel (cholesteatoom) kan zich in het middenoor ophopen. Omdat weefsel zich vaak uitbreidt in het oor, is snel opereren belangrijk. Hoe minder er beschadigd is, hoe beter het uiteindelijke resultaat van de operatie.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

 • Voor de operatie krijgt u een CT-scan van het oor om te zien hoever de ontsteking is uitgebreid. Soms wordt ook een MRI-scan gemaakt. Toch kan de arts vaak pas tijdens de operatie de schade aan uw oor echt vaststellen. Hierdoor is vooraf heel moeilijk in te schatten hoe uw gehoor zal zijn na de operatie. 
 • Voor deze behandeling krijgt u een volledige narcose. Vaak krijgt u daarom eerst een onderzoek voorafgaand aan de operatie (preoperatief onderzoek).
 • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
 • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
 • Voor de operatie moet u nuchter zijn. Uw arts geeft u hierover uitleg.

Behandeling

De arts inspecteert aan het begin van de operatie het middenoor via de gehoorgang. Hierbij controleert de arts eventuele uitbreiding van het ontstekingsweefsel naar het rotsbeen. Ook kan zo eventuele slijtage van de gehoorbeentjes worden ontdekt. Afwijkingen worden dan verwijderd. Meestal wordt daarna ook het bot achter het oor geopend (mastoidectomie). Zo kan het ontstekingsweefsel in het rotsbeen worden verwijderd.

Als de ontsteking veel heeft beschadigd in het oor, kan het nodig zijn om de achterwand van de gehoorgang weg te nemen. Door deze ingreep ontstaat een holte waardoor de KNO-arts via de gehoorgang de holte in het rotsbeen kan zien. Aan de buitenkant is hier niets van te zien. Het voordeel van deze ingreep is dat er meer kans is dat het cholesteatoom weg blijft. Het nadeel is echter dat deze holte zichzelf niet schoonmaakt. Het oorsmeer dat hierin blijft zitten, moet ongeveer elk half jaar worden schoongemaakt door een KNO-arts.

Voor het herstellen van het trommelvlies wordt een klein stukje fascie achter het oor weggehaald. Dat is een spierweefsel en wordt als transplantaat gebruikt. Als het trommelvlies erg dun is en de neiging heeft om naar binnen te zakken, kan het worden verstevigd met kraakbeen uit uw oorschelp. Behalve een littekentje achter de oorschelp is hiervan niets te zien. Het nieuwe trommelvlies wordt van onder en boven gesteund door zelfoplossende stukjes spons.

Na de operatie krijgt u soms een oortampon in de gehoorgang. Uw oor wordt verbonden met een drukverband.

Na behandeling

 • Direct na de operatie is het oor niet meteen droog. Zeker bij een radicaal operatie, kan uw oor nog een paar weken blijven lopen.
 • Door de zelfoplossende spons en het operatievocht in het oor, is uw gehoor de eerste weken na de operatie slecht. Meestal zelfs slechter dan voor de operatie.
 • Na enige dagen wordt de eventuele oortampon en het drukverband verwijderd.
 • 1 dag na de operatie kunt u wat duizelig zijn. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer over als u rustig in bed blijft liggen.
 • U krijgt een recept mee voor zalf om op de littekens achter het oor te smeren, zodat de hechtingen sneller oplossen.
 • U kunt allerlei krakende en soppende geluiden in uw oor horen. Doordat het vocht en de zelfoplossende stukjes spons vanzelf verdwijnen, komt uw gehoor langzaam weer terug en verdwijnen deze geluiden.
 • Na de operatie mag u absoluut geen druk op het oor hebben. Dat betekent dat u niet mag snuiten of persen en geen zware dingen mag tillen. Als u moet niezen, doe dit dan met uw mond open.
 • U mag de eerste 3 weken niet sporten of zwaar tilwerk verrichten.
 • U mag de eerste 6 weken niet in het vliegtuig.
 • Tot aan de controle op de polikliniek moet uw oor helemaal droog blijven. U mag dus niet uw haar wassen en mag alleen heel voorzichting douchen en baden.

Als een of meer van de gehoorbeentjes waren versleten en moesten worden verwijderd, kan het gehoor na de operatie zijn verslechterd. Dit kan in een later stadium soms operatief worden verbeterd. Soms is een gehoorapparaat een betere oplossing.

Over het algemeen lukt het om de meeste oren uiteindelijk droog te krijgen. De kans dat het ontstekingsweefsel wegblijft is ongeveer 70%. Aangezien het soms weer opnieuw ontstaat, kan het nodig zijn uw oor na een half jaar opnieuw te opereren. Om te kijken of het weefsel weg is gebleven. Eventueel kan dan een gehoorverbeterende operatie worden gedaan. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21. U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.