Schouderoperatie (cuff repair)

Bij de schouderoperatie wordt de gescheurde pees gehecht met hechtingen en ‘botankers’. Dit kan met een kijkoperatie waarbij via kleine steekgaatjes met kleine instrumenten wordt geopereerd.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Wanneer er u pijn houdt of uw schouder nog steeds niet goed kunt bewegen, kunt u geopereerd worden. Deze operatie wordt een cuff repair genoemd. Een cuff repair wordt meestal gedaan bij patiënten jonger dan 65 - 70 jaar. Bij oudere patiënten is de kwaliteit van de pees voor een repair en de genezing van de pees vaak onvoldoende voor een goed resultaat. Bij deze groep wordt dan de schouder schoongemaakt en de lange bicepspees doorgenomen (bicepspeestenotomie) en de pees niet gehecht.

Voorbereiding

De te opereren schouder wordt verdoofd met een prik in uw hals, eventueel in combinatie met algehele narcose. Dit zorgt ervoor dat u tijdens, maar ook nog een aantal uren na de operatie minder tot geen pijn voelt. Deze pijnblokkade is meestal binnen 12 tot 24 uur uitgewerkt.

Behandeling

De operatie wordt uitgevoerd via een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg maakt het gewricht schoon en haalt gescheurde vezels en overtollig bot weg. Eventuele beklemming op de rotator cuff wordt weggenomen door bot aan de onderzijde van het schouderdak te verwijderen (acromionplastiek) en daarnaast wordt soms besloten het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak (AC-gewricht) uit te frezen.

Vervolgens wordt de pees van de rotator cuff teruggehecht op zijn aanhechtingsplaats. Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. In die gevallen wordt de pees zo ver als mogelijk teruggezet.

Bij grote scheuren waarbij de schouderspier bovendien verkort is, lukt het soms niet de rotator cuff te herstellen. Als dit voor de operatie bekend is, wordt een hersteloperatie niet gedaan. Als dit pas tijdens de operatie blijkt, dan moet u rekening houden met een teleurstellend resultaat en een beperkt herstel.

Tijdens de operatie wordt verder nog gekeken of de bicepspees nog wel goed is. Bij ernstige beschadiging van deze pees doet de arts een tenotomie (doorsnijden van de pees) en soms wordt de bicepspees vastgezet. De wondjes worden gehecht.

Na behandeling

De hechtingen worden bij de controleafspraak weer verwijderd. Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis. U krijgt informatie mee over waar u thuis rekening mee moet houden na de schouderoperatie.

De fysiotherapeuten van het Flevoziekenhuis komen bij u langs om tips te geven voor uw herstel. Daarnaast is het verstandig om na uw operatie fysiotherapie te gaan volgen. Dit kan in het Flevoziekenhuis, maar ook bij andere schouderfysiotherapeuten

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.