Scoliose operatie

Bij een ernstige verkromming van de wervelkolom (scoliose) kan een operatie nodig zijn. Tijdens een scoliose operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in de wervelkolom zo recht mogelijk. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Preoperatief spreekuur

Om een operatie te ondergaan, is het noodzakelijk dat er een vorm van anesthesie wordt toegediend. Tijdens het preoperatief spreekuur zal de anesthesist afspraken met u maken over de gang van zaken rond de operatie. Zo zal besproken worden of u voor de operatie narcose of een ruggenprik (soms gecombineerd met lichte slaapmedicijnen) krijgt.

Nuchter

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover instructies.

Behandeling

Voor en na de operatie worden er foto's van uw rug gemaakt. Zo kan na de operatie duidelijk het verschil worden gezien.

Als alle voorbereidingen klaar zijn, begint de operatie. De orthopedisch chirurg hangt gewichten aan uw benen en hoofd zodat uw lichaam goed recht ligt. Vervolgens maakt de orthopedisch chirurg een wond op uw rug. Tijdens de operatie wordt de bocht in uw rug zo recht mogelijk gemaakt. De wervelkolom wordt vervolgens vastgezet met behulp van staven en schroeven. De orthopedisch chirurg schraapt ook wat bot van de wervels. Dit bot wordt op de wervelkolom geplaatst. Dit zorgt ervoor dat alles weer stevig vastgroeit.

Als de operatie klaar is krijgt u een drain in de wond. Deze drain zorgt ervoor dat het wondvocht wordt afgevoerd. Ook krijgt u een epiduraal katheter. Dit is een dun plastic slangetje in uw rug met pijnstilling. Afhankelijk van hoe het met de pijn gaat wordt het slangetje vier of vijf dagen na de operatie weggehaald. Als u geen epidurale katheter krijgt, krijgt u pijnstilling via een infuus. Het kan ook zijn dat u beide krijgt.

Na behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Hoe lang u opgenomen blijft, hangt af van uw leeftijd, uw conditie, uw medische voorgeschiedenis en uw thuissituatie. Voordat u naar huis gaat, wordt de drain verwijderd.

Het is belangrijk dat u weer zo snel mogelijk overeind gaat zitten en uit bed gaat omdat dit beter is voor uw gezondheid. Artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten hebben afspraken gemaakt over wanneer u weer uit bed mag.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.