Scopie van de heup

Een scopie van de heup (kijkoperatie van de heup) geeft de arts een goed beeld van het heupgewricht. De arts kan zo een diagnose te stellen en de klachten behandelen.

Tijdens de ingreep brengt de chirurg een kleine camera (arthroscoop) in het heupgewricht. Met deze camera en andere kleine instrumenten kan de arts het probleem in uw heupgewricht opsporen en behandelen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De operatie wordt gedaan onder algehele narcose zodat u goed kunt ontspannen tijdens de ingreep. Als voorbereiding hierop bezoekt u een anesthesist.

Behandeling

Aan het begin van de operatie ligt u op uw rug en wordt uw aangedane been opgespannen. Uw been wordt wat opgerekt (tractie), waardoor extra ruimte gecreëerd wordt tussen de heup kop en kom. Hierdoor kan de arts met zijn scoop en instrumenten in het heup gewricht komen en de benodigde behandeling uitvoeren.

Na het aanleggen van de tractie maakt uw orthopedisch chirurg meestal twee en soms 3 kleine wondjes in de huid van ongeveer 1,5 cm lang waardoor de instrumenten in uw heup gewricht kunnen worden ingebracht om te opereren.

Deze operatie bestaat uit:

  • inspectie van het heup gewricht en vast stellen dan wel uitsluiten van een probleem;
  • het glad maken van rafelig kraakbeen en labrum zodat deze geen klachten meer kunnen geven;
  • het verwijderen van extra bot op de randen van de kop en kom waardoor er een FAI ontstaat met als gevolg schade van het labrum;
  • het verwijderen of het afnemen van kweken van ontstoken weefsel in uw heup gewricht;
  • het maken van kleine gaten in het beschadigde kraakbeen van uw heup gewricht. Door deze kleine gaten treed er een herstelreactie op waardoor er een beschermende laag (littekenweefsel) kan ontstaan over het beschadigde stuk kraakbeen.

De duur van de operatie hangt af van uw situatie.

Na behandeling

Na de operatie staat u ongeveer tussen 30 tot 90 minuten onder controle op de verkoever (uitslaap) kamer. Als alle controles goed zijn en u voelt zich goed genoeg, wordt u na overleg met de anesthesist, overgeplaatst naar de afdeling orthopedie voor het verdere herstel.

Uw arts bepaalt het verdere traject na de operatie. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.