Slokdarmstent plaatsen

Een (kwaadaardig) gezwel kan een vernauwing in de slokdarm veroorzaken. Als er een vernauwing in de slokdarm is, wordt er een flexibel metalen buisje (stent) geplaatst dat ervoor zorgt dat speeksel en voedsel makkelijker naar de maag stromen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De voorbereiding en behandeling gaat met een kijkonderzoek slokdarm en maag (gastroscopie).

Behandeling

Tijdens de behandeling zoekt de arts het gezwel op en meet deze. Onder röntgendoorlichting krijgt u een geleiddraad in uw maag of twaalfvingerige darm geplaatst, waarlangs de slokdarmstent wordt ingebracht en ontplooit. De arts controleert de plaats van de stent nog een keer. 

Pijnstilling of sedatie (roesje)

De endoscoop wordt voor het inbrengen glad gemaakt met glijmiddel zodat het inbrengen en doorschuiven van de endoscoop gemakkelijker gaat. Het inbrengen en ontplooien van de stent kan vervelend voelen. De pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens de behandeling kunt ontspannen, dan is de behandeling vaak minder pijnlijk. Als u wilt kunt u wel een sedatie (roesje) krijgen, waardoor u slaperig wordt en minder van de behandeling merkt. Een sedatie is geen narcose. Bij sedatie krijgt u vooraf een infuus (dun plastic slangetje) in een bloedvat op de hand of arm, om het slaapmiddel toe te dienen.

Na behandeling

  • Meestal blijft u na de behandeling ter observatie in het ziekenhuis. Na de behandeling gaat u vanuit de herstelkamer naar de afdeling. Daar bespreekt de arts met u de uitslag van het onderzoek.
  • Soms mag u direct naar huis. U kunt het beste iemand vragen u naar huis te brengen, vooral als u sedatie of pijnstilling heeft gehad
  • Doe op de dag van de behandeling verder rustig aan.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.