Sondage

Soms lost een behandeling met druppels, zalf of "traanzakmassage" het probleem van tranende ogen bij kinderen niet op. Dan kan de oogarts met een dun metalen staafje via het traanpuntje voelen waar de verstopping zit en deze openen. Dit wordt sondage genoemd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Om de sondage secuur en veilig te verrichten, vindt deze ingreep onder narcose plaats, in dagbehandeling. Dit laatste houdt in dat u met uw kind 's ochtends voor de ingreep naar het ziekenhuis komt en in de loop van de middag samen weer naar huis gaat.

Voorbereiding

Geneesmiddelen met een antistollende (bij)werking, zoals kinderaspirine, mogen in de week voor de operatie niet gebruikt worden. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot uw oogarts of huisarts. Als uw kind hevig hoest, koorts of andere ziekteverschijnselen krijgt, zal de ingreep moeten worden uitgesteld. Neemt u in dat geval contact op met het opnamebureau in het ziekenhuis. Als u ons tijdig waarschuwt, kan nog een andere patiënt worden opgeroepen. Bij twijfel kunt u altijd overleggen.

Vanaf 24.00 uur (12 uur ’s nachts) mag uw kind niets meer eten of drinken. Eventueel geneesmiddelengebruik graag vooraf met de oogarts overleggen.

Meenemen

  • eventueel zorgverzekeringspas/identificatie
  • geneesmiddelen die eventueel gebruikt worden
  • toiletartikelen, nachtkleding
  • een speeltje/knuffel

Behandeling

De narcose vindt plaats door middel van een prikje of een kapje. U kunt met uw kind bespreken of het kind liever een prikje of een kapje wilt.
De operatie duurt meestal niet langer dan 20 minuten. De bedoeling is om de membraan te openen die bij kinderen vaak aanwezig is bij de uitmonding van het traankanaal in de neus. Tijdens de sondage wordt bovendien nagegaan of de traanwegen doorgankelijk zijn en waar eventuele afwijkingen zitten.

Na behandeling

Het is niet ongewoon dat er enig bloederig traanvocht uit het oog of de neus komt. De oogarts komt na de ingreep langs om te vertellen hoe alles verlopen is. Wanneer uw kind voldoende hersteld is van de narcose (meestal duurt dat 3 tot 4 uur) mag u samen naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.