Spalken van een losgeraakte tand

Als een tand loszit of uit de mond is geweest, dan brengt de kaakchirurg een tijdelijke spalk aan. Een spalk bestaat uit een metalen draad. De spalk houdt de tand gedurende 2 tot 6 weken goed op zijn plaats, zodat deze weer goed vastgroeit.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

De arts legt de metalen draad (spalk) langs de tanden en zet hem vast met witte kunststof (composiet).

Na behandeling

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol, te verkrijgen bij drogist en apotheek. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt.

Zwelling en koorts

Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Ook koorts kan voorkomen.

Eten en drinken

De eerste 6 uur na de ingreep moet u geen warme, erg koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. Ontzie de losgeraakte tand(en)gedurende de eerste 6 weken door niets met de tand(en) af te bijten, geen echt hard voedsel te eten en geen kauwgom te kauwen.

Mondhygiëne

Zorg goed voor uw mond en tanden om te voorkomen dat het gaat ontsteken. Vanaf 2 dagen na het plaatsen van de spalk, kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een kleine zachte tandenborstel met veel haren (multi-tufted) poetsen. Hiervoor krijgt u nadere instructies.

Controle

Er moet regelmatig worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. De kaakchirurg kijkt of de tandzenuw in de tand dood gaat waardoor de tand verkleurt. Als dat gebeurt moet uw tand zo spoedig mogelijk worden open geboord en van binnen schoon worden maken om te voorkomen dat de tand nog verder verkleurt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.