Staaroperatie

Uw oogchirurg heeft u een staaroperatie aangeraden, omdat de lens in uw oog troebel is geworden. Hierdoor is het moeilijk voor u om nog goed en scherp te kunnen zien en om uw normale dagelijkse activiteiten uit te kunnen blijven voeren. Als de staar (cataract) niet wordt verwijderd, blijft uw gezichtsvermogen mogelijk hetzelfde, maar het kan ook verslechteren. Het doel van de operatie is het vervangen van de troebele lens (staar) door een kunstlens (implantaat) in uw oog. Een ervaren oogchirurg voert de operatie uit. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een staaroperatie kan, wanneer de rest van het oog gezond is, het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. De ingreep gebeurt meestal in dagbehandeling onder plaatselijke verdoving en soms onder algehele narcose. De arts opereert altijd maar één oog per operatie. Bij de operatie haalt de oogarts uw eigen troebele lens uit het oog en vervangt deze door een helder, kunststof implantlens. Deze lens gaat in principe de rest van uw leven mee. De sterkte van de kunstlens wordt van te voren berekend tijdens de lensmeting. Daarmee kan ongeveer worden bepaald wat voor brilsterkte u overhoudt na de behandeling.

Staaroperaties zijn misschien wel de meest uitgevoerde operaties ter wereld. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie goed te ondergaan. Overigens is opereren de enige manier om echt iets te doen aan ouderdomsstaar; er bestaan namelijk geen medicijnen tegen de aandoening.

Voorbereiding thuis

 • U krijgt een recept mee voor twee flesjes oogdruppels, antibiotica en ontstekingsremmers. U start een dag van te voren met druppelen volgens het schema dat u heeft gekregen.
 • Het is belangrijk dat u zich vóór de operatie goed doucht en uw haren wast.
 • Gebruik geen make-up, nagellak of sieraden.
 • Op de dag van de operatie neemt u gewoon uw eigen medicijnen in, tenzij anders met de arts is afgesproken. Als u bloedverdunners gebruikt, is dat geen probleem. 
 • U kunt thuis gewoon ontbijten, tenzij u geopereerd wordt onder algehele narcose.
 • Draag gemakkelijke kleding, dat wil zeggen: liever geen truien met een col of andere kledingstukken die u over het hoofd moet aantrekken.

Behandeling

Er zijn drie verschillende vormen van verdoving:

 1. plaatselijke verdoving van het oog met druppels;
 2. plaatselijke verdoving van het oog door een subtenon injectie;
 3. algehele narcose.

Met een plaatselijke verdoving bent u tijdens de operatie wakker. U kunt niet zien wat er gebeurt, maar u ervaart een helder licht. Vlak voor de operatie krijgt u oogdruppels, waarmee uw pupil wordt verwijd. Hierna wordt uw oog met een verdovend middel verdoofd. 

Tijdens de operatie moet u uw hoofd stil houden en ongeveer 20 tot 45 minuten stil blijven liggen. Meestal wordt de staar verwijderd via een techniek die phaco-emulsificatie wordt genoemd. Hierbij maakt de chirurg een heel klein sneetje in het oog en wordt de aandoening met ultrasone golven zachter gemaakt en via een smal buisje verwijderd. De achterlaag van de lens blijft op zijn plaats. Daarna wordt een kunstlens ingebracht om uw eigen lens te vervangen. Soms wordt in het oog een kleine hechting aangebracht. Na afloop van de operatie krijgt u ter bescherming een beschermkapje over uw oog.

Na behandeling

Het is normaal dat uw ooglid kort na de staaroperatie jeukt en plakkerig aanvoelt, dat u last heeft van traanvorming en enig ongemak. U krijgt oogdruppels om een ontsteking te voorkomen. Het ziekenhuispersoneel legt uit hoe en wanneer u deze moet gebruiken. Wrijf niet in uw oog. In de meeste gevallen duurt de genezing ongeveer 2 tot 6 weken, waarna u een nieuwe bril krijgt voorgeschreven. Bepaalde symptomen kunnen betekenen, dat u onmiddellijk behandeld moet worden, zoals:

 • veel pijn;
 • nog slechter gaan zien;
 • toenemende roodheid van het oog.

U ontvangt een noodtelefoonnummer dat u kunt bellen als u een van bovenstaande symptomen heeft, of voor als u dringend advies over uw oog nodig hebt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.