Standscorrectie versleten knie

Uit wetenschappelijk onderzoek en lange ervaring blijkt dat mensen met artrose aan een zijde van de knie, geholpen zijn met een operatie waarbij de stand van de knie wordt aangepast. Hierdoor is een kunstknie vaak (nog) niet nodig. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De operatie gebeurt onder algehele narcose of plaatselijke verdoving. Vaak wordt er een slaapmiddel aan de verdoving toegevoegd, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Bij opname kunt u uw keuze met de anesthesist bespreken.

Behandeling

Bij een O-stand van het been zal de correctie net onder de knie in het scheenbeen plaats vinden. Er wordt een snee gemaakt net onder de knie aan de voorzijde van het scheenbeen. Dat kan op 2 manieren.

  • Aan de buitenkant van het bot wordt een wig uitgenomen, de stand wordt aangepast en het bot wordt vastgezet met metalen krammen of een plaat met schroeven. De ingreep duurt 1 tot 1,5 uur. De eerste dag na de ingreep kan de revalidatie starten.
  • Aan de binnenkant van het bot wordt een open wig gemaakt, de stand wordt aangepast en het bot wordt vastgezet met een plaat met schroeven. De open wig wordt opgevuld met kunstbot. De ingreep duurt 1 tot 1,5 uur. De eerste dag na de ingreep kan de revalidatie starten.

Medicijnen

Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om trombose te voorkomen.

Na behandeling

De operatie is in principe in dagbehandeling. Soms gaat uw been tijdelijk in het gips. Dit hangt af van de stevigheid waarmee het been weer aan elkaar vastgezet is. In het begin mag u het been gedeeltelijk belasten en moet u met krukken lopen. Meestal helpt de fysiotherapeut u daarbij. U moet er op rekenen dat de genezing ongeveer 6 weken duurt. Wanneer u daarna weer de 'oude' bent, verschilt per situatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.