Stoma

Stoma is het Griekse woord voor opening of mond. In de gezondheidszorg betekent stoma een kunstmatige opening van de darm. Deze opening is door de buikwand naar buiten gebracht omdat de natuurlijke weg niet meer gebruikt kan worden. Het aanleggen kan noodzakelijk zijn door bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, darmontstekingen, poliepen, tumoren of na een ernstig ongeval. Een stoma van de darm kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Blijvend stoma

Een blijvend stoma wordt aangelegd voor de rest van het leven. Dit kan een stoma zijn op de dunne darm (ileostoma) of de dikke darm (colostoma).

Tijdelijk stoma

Een tijdelijk stoma wordt als een ‘beschermend’ stoma aangelegd. Om bijvoorbeeld het geopereerde of ontstoken deel van de darm rust te kunnen geven, voor de genezing na een operatie of een ontsteking. Meestal is dit voor een korte periode, van 6 tot 8 weken.

U heeft of krijgt een stoma

Bij u wordt binnenkort (mogelijk) een stoma aangelegd of u heeft enige tijd geleden een stoma gekregen. Als u een stoma krijgt, verandert uw leven ingrijpend. Duidelijke voorlichting, een goede voorbereiding en begeleiding na de operatie helpen u. Hiervoor zijn in het Flevoziekenhuis gespecialiseerde stomaverpleegkundigen werkzaam.

Stomapoli

Bij de Stomapoli werken meerdere stomaverpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van stomapatiënten. De aandachtsgebieden zijn:

  • voorlichting aan patiënten en familie voor en na de operatie,
  • plaatsbepaling,
  • advisering stomamateriaal,
  • voorkomen en behandeling van huidproblemen en lekkages.

Voorbereiding

Voorlichting

Voordat u geopereerd wordt heeft u een gesprek bij de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige neemt telefonisch contact met u op om hiervoor een afspraak te maken. Tijdens het gesprek krijgt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie en hoe het daarna verder gaat met de zorg van de stoma. Neem iemand mee naar het gesprek, zodat u samen de informatie kunt noteren en vragen kunt stellen. Soms is het gesprek voor de operatie niet mogelijk, door bv. een spoedoperatie. Het gesprek zal dan na de operatie plaatsvinden.

Plaatsbepaling van de stoma

Voordat u geopereerd wordt heeft u een gesprek bij de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige neemt telefonisch contact met u op om hiervoor een afspraak te maken. Tijdens het gesprek krijgt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie en hoe het daarna verder gaat met de zorg van de stoma. Neem iemand mee naar het gesprek, zodat u samen de informatie kunt noteren en vragen kunt stellen. Soms is het gesprek voor de operatie niet mogelijk, door bijvoorbeeld een spoedoperatie. Het gesprek zal dan na de operatie plaatsvinden.

Behandeling

De operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose). U krijgt een infuus, waardoor u vocht en medicijnen krijgt. De chirurg brengt het darmdeel dat de stoma moet gaan vormen, door een kleine opening in de buikwand naar buiten. 

Hier wordt het stukje darm dubbelgeslagen. De stoma wordt in de buikwand vastgehecht. Hierna plakt de arts of verpleegkundige een doorzichtig zakje op de stoma om ontlasting in op te vangen. 

Na behandeling

Opname

Tijdens de opname komt de stomaverpleegkundige bij u langs om vragen te beantwoorden en u verder te begeleiden met het leren verzorgen van de stoma en het kiezen van het juiste opvangmateriaal

Ontslag

Bij ontslag uit het ziekenhuis zorgt de stomaverpleegkundige dat er stomamateriaal thuis bezorgd wordt. Ook krijgt u de nodige informatie mee over de stoma en stomazorg, zoals folders over voeding, buikspieroefeningen, Stomavereniging etc.

U krijgt een poliklinische afspraak mee voor bij de stomaverpleegkundige. Zij blijft u begeleiden zolang u de stoma heeft.

Contact

Stomapoli

De Stomapoli is rechtstreeks bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00-16.00 op 036 868 85 57 of via de mail stoma@flevoziekenhuis.nl.