Stoma

Stoma is het Griekse woord voor opening of mond. In de gezondheidszorg betekent stoma een kunstmatige opening van de darm. Deze opening is door de buikwand naar buiten gebracht omdat de natuurlijke weg niet meer gebruikt kan worden. Het aanleggen kan noodzakelijk zijn door bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, darmontstekingen, poliepen, tumoren of na een ernstig ongeval. Een stoma van de darm kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Een blijvend stoma wordt aangelegd voor de rest van het leven. Dit kan een stoma zijn op de dunne darm (ileostoma) of de dikke darm (colostoma).

Een tijdelijk stoma wordt als een ‘beschermend’ stoma aangelegd. Om bijvoorbeeld het geopereerde of ontstoken deel van de darm rust te kunnen geven, voor de genezing na een operatie of een ontsteking. Meestal is dit voor een korte periode, van 6 tot 8 weken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Stomapoli

Bij de stomapoli werken meerdere stomaverpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van stomapatiënten. De aandachtsgebieden zijn:

  • voorlichting aan patiënten en familie voor en na de operatie,
  • plaatsbepaling,
  • advisering stomamateriaal,
  • voorkomen en behandeling van huidproblemen en lekkages.

 

Voorbereiding

Als u een stoma nodig heeft, krijgt u een afspraak waarin alles wordt uitgelegd. Neem iemand mee naar het gesprek, zodat u samen de informatie kunt noteren en vragen kunt stellen. 

Voor de operatie wordt er gekeken waar op de buik de stoma het beste kan worden aangelegd door de chirurg. Deze plaats wordt samen met u bepaald. In enkele gevallen kan het zijn dat er toch wordt gekozen voor een andere plek, omdat de chirurg de stoma niet op de afgetekende plaats kan aanleggen. 

Behandeling

De operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose). U krijgt een infuus, waardoor u vocht en medicijnen krijgt. De chirurg brengt het darmdeel dat de stoma moet gaan vormen, door een kleine opening in de buikwand naar buiten. 

Hier wordt het stukje darm dubbelgeslagen. De stoma wordt in de buikwand vastgehecht. Hierna plakt de arts of verpleegkundige een doorzichtig zakje op de stoma om ontlasting in op te vangen. 

Na behandeling

Na de operatie komt de stomaverpleegkundige bij u langs om de stoma te controleren en om uw vragen te beantwoorden. U krijgt uitleg over de werking en verzorging van de stoma.

Als u naar huis gaat, krijgt u allerlei materialen mee voor thuis. U kunt bovendien altijd terecht bij de stomaverpleegkundigen op de stomapoli.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.