(sub)Totale colectomie

Een colectomie is een dikke darmoperatie waarbij de gehele dikke darm (colon) wordt verwijderd. Als de gehele dikke darm inclusief de endeldarm wordt verwijderd, spreken we van een totale colectomie of een proctocolectomie. Bij een subtotale colectomie blijft de endeldarm zitten. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Deze ingreep kan via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Dit houdt in dat via een aantal sneetjes in uw buikwand (o.a. via de navel) een geavanceerde camera en een aantal lange, smalle werkinstrumenten ingebracht worden. Dat betekent dat het losmaken van de darm geheel in de buikholte plaats vindt. Door middel van een kleine snee wordt het aangedane darmdeel verwijderd. Daarna worden de beide delen van de darm weer aan elkaar gezet.

Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zich bevindt. Hierna wordt een verbinding gemaakt tussen de dunne darm en het resterende deel van de endeldarm met behulp van een speciaal nietapparaat.

Tijdens de kijkoperatie kan de arts alsnog besluiten om een openbuikoperatie (laparotomie) te doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.