TAMIS TME

De endeldarm (het rectum) zit diep in de onderbuik, dicht tegen omliggende weefsels aan. Dit zijn de bekkenwand, blaas, prostaat en zaadblaasjes bij de man en de bekkenwand, blaas, baarmoeder en vagina bij de vrouw. Als een gezwel zich in het middelste of onderste 1/3 deel van het rectum bevindt, moet dit deel van de endeldarm worden weggehaald, de zogeheten Total Mesorectal Excision (TME). De anus blijft behouden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

Deze ingreep kan via een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Dit houdt in dat via een aantal sneetjes in uw buikwand (o.a. via de navel) een geavanceerde camera en een aantal lange, smalle werkinstrumenten ingebracht worden. Dat betekent dat het losmaken van de darm geheel in de buikholte plaats vindt. Door middel van een kleine snee wordt het aangedane darmdeel verwijderd. Daarna worden de beide delen van de darm weer aan elkaar gezet.

Bij een kwaadaardige tumor wordt ook het deel van de ophangband waar de bloed- en lymfvaten in lopen verwijderd, die horen bij het deel van de darm waarin de tumor zit. Om de kans op het terugkeren van het gezwel te verkleinen wordt ook het totale vettige steunweefsel van de endeldarm (het mesorectum) verwijderd. Achter dit weefsel lopen zenuwen die zorgen voor seksuele en urineblaasfuncties. De arts probeert deze zenuwen zo veel mogelijk te sparen.

Hierna wordt een verbinding gemaakt tussen het dalende deel van de dikke darm (descendens) en het resterende deel van de endeldarm met een speciaal nietapparaat.  

Vanwege de ligging van de endeldarm kan het in sommige gevallen goed zijn om de operatie aan de endeldarm gedeeltelijk via de transanale route (TME) te benaderen. Dit wordt TAMIS genoemd. Deze techniek heeft het Flevoziekenhuis samen met het Amsterdam UMC ontwikkeld.

Tijdens de kijkoperatie kan de arts alsnog besluiten om een openbuikoperatie (laparotomie) te doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.