Thuisbehandeling hartfalen

Als u last heeft van hartfalen is het mogelijk om thuis behandeld te worden met het plasmedicijn Diuretica via de bloedbaan.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Diuretica voert het teveel aan vocht af. Uw klachten van kortademigheid en opgezette enkels of benen verdwijnen of verminderen. Door het afvoeren van vocht moet u vaker plassen. De meest voorkomende bijwerkingen bij een hoge dosering zijn:

  • uitdroging
  • lage bloeddruk
  • hoofdpijn
  • droge mond
  • krampen in de benen

Behandeling

Om de diuretica meteen in de bloedbaan te kunnen toedienen zal er een Port-a-cath geplaatst worden. Een Port-a-cath is in feite een permanent, onderhuids infuus. Het bestaat uit een infuusslangetje dat geheel onderhuids in een groot bloedvat uitkomt. Aan het andere uiteinde van het slangetje zit een metalen kamertje, waarvan de bovenkant bestaat uit een platte rubberen dop. Ook dit zit geheel onderhuids. De diuretica wordt met een infuus hierop aangesloten en toegediend. Dit infuus, ook wel ‘Bodyguard’ genoemd, is een draagbare cassettepomp die gevuld wordt met medicijnen (in dit geval diuretica). Het infuus loopt in de gewenste tijd langzaam leeg.

Een technisch thuiszorgverpleegkundige verwisselt het infuus als dat nodig is. Zij heeft contact met de hartfalenverpleegkundige van Flevoziekenhuis over uw situatie. Als het nodig is, wordt de dosering van het medicijn in de cassettepomp aangepast.

U kunt dit infuussysteem gemakkelijk in een rugtasje bij u dragen en meenemen buiten het huis. Het medicijn en de materialen voor het infuus worden vergoed door uw zorgverzekeraar en geleverd via apotheek de Brug.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Cardiologie via 036 868 87 19.

Bent u verwezen naar de Hartfalenpoli, dan kunt u contact opnemen met de hartfalenverpleegkundige van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur via 036 868 96 82.