Tongriem knippen (frenulumplastiek)

Als het velletje waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond te kort is, kan de KNO-arts het tongriempje knippen. Hierdoor wordt het tongriempje iets langer en kan de tong beter bewegen. Bij kinderen is de behandeling van een korte tongriem moeilijker dan bij pasgeboren baby's doordat de tongriem dan al vrij stevig is. De ingreep gebeurt daarom onder narcose.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • De (KNO-)arts bekijkt samen met u of het nodig is om tijdelijk met bloedverdunners te stoppen voor de operatie.
  • Uw arts vertelt u hoe lang van tevoren u moet stoppen, als dit nodig is. Dit bepaalt uw arts op basis van het type bloedverdunner dat u gebruikt.
  • Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. De arts geeft u hierover informatie en uitleg.
  • De ochtend voordat u naar het ziekenhuis gaat, moet u uw kind pijnstillers alvast geven. Deze tabletjes zorgen ervoor dat uw kind minder pijn heeft na de operatie. De arts geeft u hierover informatie en uitleg.
  • U kunt thuis alvast de temperatuur bij uw kind opmeten. Meld het bij de verpleegkundige van de Kinderdagbehandeling als het een temperatuur heeft boven de 38° Celsius of ziek is.
  • Als uw kind in de 2 weken voor de operatie in contact is geweest met een kinderziekte die het nog niet heeft gehad (zoals kinkhoest, roodvonk of waterpokken), wordt de operatie uitgesteld. U kunt dan een nieuwe afspraak maken als uw kind beter is.
  • Het is verstandig om eventuele inentingen tot 2 weken na de operatie uit te stellen.
  • Wilt u een pyjama en een identiteitsbewijs van u en uw kind meenemen?
  • Van de afdeling opname hoort u waar en wanneer u zich kunt melden.

Behandeling

Narcose

Het knippen van de tongriem gebeurt onder narcose. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer tot uw kind slaapt. Uw kind wordt in slaap gebracht op de operatietafel. Op schoot zitten kan helaas niet. De anesthesist verzorgt de narcose. Deze plaatst het narcosekapje over de neus en mond van uw kind. Uit het kapje komt narcosegas wat onaangenaam ruikt. Na ongeveer 1 minuut valt uw kind in slaap. Vaak blijven de ogen dan nog open. Vlak voor uw kind diep slaapt, beweegt het onrustig. Dit is normaal en hiervan merkt uw kind zelf niets meer. Als uw kind slaapt verlaat u als ouder de operatiekamer, waarna de behandeling begint.

Behandeling

Bij kinderen is de behandeling van een korte tongriem moeilijker dan bij pasgeboren baby's. De tongriem is al wat steviger van structuur en daardoor lastiger in te knippen. De KNO-arts gebruikt een speciale schaar om de tongriem los te knippen. Meestal geneest het wondje vanzelf, soms is een hechting nodig. Deze hechting lost binnen een paar dagen vanzelf op en hoeft er later dus niet meer uitgehaald te worden.

Na behandeling

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Een van de ouders mag hier weer bij zijn. U kunt bij uw kind blijven tot het weer terug gaat naar de kinderdagbehandeling. Uw kind kan wat verdrietig of boos zijn na de operatie. Vaak komt er nog wat bloed uit de mond. Uw kind wordt als dat nodig is opgefrist door de verpleegkundige.

1 tot 2 uur na de behandeling mag uw kind weer naar huis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.