Transcutane Elektro-NeuroStimulatie (TENS)

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Hierbij stimuleert een elektrische prikkel via een elektrodepleister op de huid de zenuwen. De elektrische prikkels leiden de zenuw af en zetten het lichaam aan om stoffen te produceren die de pijn verminderen. Daarnaast kan TENS een ontspannende werking hebben op de spieren en een betere doorbloeding van de huid geven.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een proefperiode van 4 weken is gratis. Als de TENS-behandeling werkt, mag u het apparaat houden. De meeste zorgverzekeraars zullen het TENS-apparaat vergoeden.

Voorbereiding

Om te kijken of uw pijnklachten inderdaad verminderen met TENS, krijgt u eerst een proefbehandeling. Hiervoor krijgt u een afspraak bij de pijnverpleegkundige.

Behandeling

De pijnverpleegkundige legt u uit hoe het TENS-apparaat werkt en geeft aan waar de pleisters komen. Daarna krijgt u de pleisters aangebracht.

De elektrodepleisters zitten met snoertjes verbonden aan het TENS-apparaat. Als u het apparaatje inschakelt voelt u tintelingen en klopjes in en onder de huid. Dit wordt meestal als een prettig gevoel ervaren. U krijgt advies over hoe vaak en hoe lang u de TENS het beste kunt aanzetten.

Na behandeling

Na ongeveer 3 tot 4 weken krijgt u een afspraak met de pijnverpleegkundige om het effect van de behandeling te bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijnbestrijding via 036 868 86 31.