TURP (Trans Urethrale Resectie van de Prostaat)

Een TURP is een behandeling bij prostaatproblemen waarbij het prostaatweefsel via de plasbuis wordt verwijderd. De wand van de prostaat blijft intact.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Voor deze operatie moet u nuchter zijn. U krijgt hierover informatie.
  • Laat uw arts weten als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Eventueel moet u hiermee voor de operatie tijdelijk stoppen.

Behandeling

Voor deze operatie krijgt u een volledige narcose.

De uroloog brengt een dunne holle buis (cystoscoop) en een speciaal elektrisch lisje via uw plasbuis richting uw prostaat. De uroloog bekijkt de prostaat via de cystoscoop en schraapt met het lisje het prostaatweefsel stukje voor stukje weg. De wand van de prostaat blijft intact. De weg geschraapte stukjes worden uitgespoeld. Aan het einde van de operatie krijgt u een katheter.

De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Na behandeling

  • Na de operatie blijft even op de uitslaapkamer. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. U blijft 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.
  • Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie bloed en stolsels in uw urine ziet. Het katheter blijft zitten totdat uw urine helder is.
  • Drink minimaal 2 liter per dag om genezing te bevorderen.
  • De eerste 6 weken na de operatie kunt u beter geen zware lichamelijke arbeid verricht, niet fietsten, niet persen bij de ontlasting en geen seks hebben.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.