TVT of Solyx operatie

Het doel van het plaatsen van een TVT (tension-free vaginal tape) of Solyx is om het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen om de stressincontinentie te verhelpen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Met een vaginale operatie wordt de TVT / Solyx geplaatst. Het bandje is gemaakt van fijngeweven kunststof materiaal (polypropyleen) en is niet-oplosbaar. De TVT is ongeveer 12 cm lang en de Solyx ongeveer 8,5 cm.

Succespercentages zijn tussen de 90 en 95%. Lange termijn resultaten laten zien dat de bandjes geen vermindering van werking hebben als ze goed geplaatst zijn.

Voorbereiding

  • De dag van de operatie wordt u opgenomen op onze afdeling Short stay. U moet nuchter zijn, wat inhoudt dat u vanaf een bepaald tijdstip niet meer mag eten en drinken. De anesthesioloog en/of medewerker geven u hierover aparte informatie tijdens cde preoperatieve screening.
  • U krijgt een medicijnen om trombose te voorkomen. Deze injectie krijgt u in de buik of het bovenbeen.
  • Afhankelijk van wat besproken is met de anesthesioloog wordt u onder lokale verdoving met sedatie, met een ruggenprik of onder algehele verdoving (narcose) geopereerd.
  • Vlak voor de operatie krijgt u antibiotica. Bent u overgevoelig voor bepaalde antibiotica, geef dit dan voor de operatie aan.

Behandeling

TVT

De operatie gebeurt op de operatiekamer met een kortwerkend slaapmiddel gecombineerd met plaatselijke verdoving. U krijgt het slaapmiddel via een naald in uw arm of hand toegediend en de arts verdooft plaatselijk de onderbuik net boven het schaambeen en het deel van de vagina dat rond de urinebuis ligt.

Het bandje dat tijdens de operatie wordt ingebracht, komt in een U-vorm te liggen. Net onder de blaas ligt de urinebuis op de bodem van de U. Beide bovenkanten van de benen van de U komen net boven het schaambeen uit. Op deze plaats maakt de operateur twee sneetjes. Door een andere kleine snee in de vagina steekt de arts links en rechts van de urinebuis het bandje door naar de twee sneetjes in de onderbuik. Zo wordt de urinebuis in de richting van de buikwand getrokken.

Tijdens de operatie controleert de arts via een kijkbuis in uw blaas of er geen beschadiging van de urinebuis of blaas optreedt. Nadat het bandje is aangebracht, vraagt de arts u te hoesten. Terwijl u hoest trekt de arts de band aan tot u geen urine meer verliest. De twee uiteinden van de band worden dan net onder de huid afgeknipt. Daarna wordt de huid gehecht, vaak met hechtingen die uit zichzelf verdwijnen. Om ontstekingen te voorkomen, krijgt u tijdens de operatie een antibioticum. Bent u overgevoelig voor een bepaald soort antibioticum, vertel dit dan voor de operatie, zodat de arts er rekening mee kan houden.

Solyx

Deze operatie kan plaatsvinden onder een kortwerkend slaapmiddel gecombineerd met plaatselijke verdoving, onder narcose of met een ruggenprik. De arts maakt een kleine snee in de vagina en steekt het bandje zowel links als rechts in de bindweefsel plaat tussen het schaambeen en het zitbeen. De arts controleert of het bandje spanningsloos onder de plasbuis ligt en de huid wordt gehecht.

Na de operatie

Nadat u zelf geplast heeft kijkt de verpleegkundige met een bladderscan of u goed uitgeplast heeft. Dit onderzoek via de buik doet geen pijn. Daarna kunt u naar huis.

Na behandeling

Het is normaal dat u wat meer dikkige, witte afscheiding heeft gedurende 4 tot 6 weken na de operatie. Tot een paar weken na de operatie kunt u ook wat bloederige afscheiding hebben. Dit bloed is vaak bruinig van kleur.

Het plassen

De eerste weken na de operatie hoeft u niet extra te drinken. Wel is het belangrijk regelmatig te plassen, ten minste 5 keer per dag. De eerste weken kunt u nog extra urine verliezen zonder dat u dat wilt. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel ‘over een weerstand' te plassen. Dat gevoel verdwijnt later vanzelf.

Niet zwaar tillen/sporten

De eerste twee weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen of te sporten. Plan ook de eerste twee weken vrij van werk buitenshuis en regel hulp bij zwaar huishoudelijke bezigheden of zorg voor kleine kinderen. Wel kunt u licht huishoudelijk werk doen.

En verder

Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina gestopt is. Gebruik geen tampons de eerste twee weken na de operatie, en wacht 4 weken met vrijen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.