Vastzetten grote teen (MTP 1 arthrodese)

Bij deze operatie wordt het gewricht tussen de voet en de grote teen vastgezet.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De meest voorkomende reden om deze operatie uit te voeren, is de pijn te verminderen en de beweging van de voet te verbeteren. De pijn en de bewegingsbeperking worden veroorzaakt door artrose (slijtage), reuma of ernstige hallux valgus (standsafwijking van de grote teen). Door het gewricht vast te zetten (arthrodese) gaat de pijn weg, maar blijft afwikkelen goed mogelijk.

De botuiteinden worden vastgezet met een plaatje en schroeven of alleen met schroeven. Deze botuiteinden groeien uiteindelijk aan elkaar vast.

Behandeling

Voor de operatie

Voor de operatie zet u samen met de verpleegkundige met een merkstift een pijl op de te opereren voet. Eventuele nagellak van de voeten moet worden verwijderd!

De verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus (slangetje met vocht via een bloedvat). De operatie gebeurt onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik. Deze kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u vrijwel niets van de operatie merkt. Bij het pre-operatieve spreekuur kunt u uw voorkeur met de anesthesist bespreken.

De operatie

De chirurg maakt een huidsnede in het operatiegebied. Het kraakbeen en een stukje bot worden verwijderd en de botdelen worden aan elkaar vastgemaakt. Dit kan met schroeven of met een plaatje met schroeven. Uw arts bespreekt met u wat hij bij u toepast. De huid wordt gehecht en u krijgt een verband om uw voet. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na behandeling

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht waar uw bloeddruk, polsslag, ademhaling en verband worden gecontroleerd. Als alle controles in orde zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Daar mag u langzaam weer gaan drinken en eten. Op de verpleegafdeling controleert de verpleegkundige de bloeddruk, polsslag, ademhaling, temperatuur, urineproductie, gips en pijn.

Na een eenvoudige voorvoetoperatie kunt u dezelfde dag nog naar huis. Soms moet u nog een nachtje blijven, bijvoorbeeld als de anesthesist dit beter vindt of als u teveel pijn heeft. Tijdens de opname wordt een loopzool aangelegd, waarmee u mag lopen met krukken. U krijgt medicijnen tegen de pijn.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut komt u begeleiden bij het uit bed komen. U krijgt instructies voor het lopen met krukken. U mag de geopereerde voet de eerste 2 weken een klein beetje gebruiken. Als u thuis moet traplopen, leert de fysiotherapeut hoe u dit het beste kunt doen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.