Vervangen duimgewricht (artroplastiek)

Bij deze operatie wordt het basisgewricht van de duim door een zogenoemde spacer vervangen. Deze spacer kan bestaan uit lichaamseigen (een pees) of lichaamsvreemd (een prothese) materiaal. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Artroplastiek met lichaamseigen materiaal

Bij een artroplastiek met lichaamseigen materiaal gebruikt de arts een pees uit uw eigen lichaam, uit uw pols.

Artroplastiek met lichaamsvreemd materiaal

Bij een artroplastiek met lichaamsvreemd materiaal gebruikt de arts een prothese. Deze prothese bestaat uit een ring van pyrocarbon. Dit materiaal slijt niet en heeft
dezelfde eigenschappen en elasticiteit als gewoon bot.

De voordelen van een artroplastiek zijn:

  • uw duimgewricht blijft beweeglijk;
  • u kunt uw duim belasten en deze blijft redelijk stabiel.

Nadelen van een artroplastiek zijn:

  • een langere revalidatieperiode, minimaal drie tot zes maanden;
  • er bestaat een klein risico dat de duim na de operatie aan kracht verliest of inzakt;
  • als er een prothese is geplaatst, kan deze losraken.

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover instructies.

Belangrijk om vooraf te regelen!

  • De eerste drie maanden na de operatie kunt u zelf nog niet alles in huis doen. Het is daarom verstandig om eventueel vooraf hulp in huis te regelen.
  • Omdat er een kans is op het ontwikkelen van CRPS (vegetatieve ontregeling) adviseren we u om vitamine C 500 mg te slikken. U start hier 5 dagen voor de operatie mee en u gebruikt de vitamine C ten minste 50 dagen, tijdens de herstelperiode. U kunt de vitamine C bij de drogist kopen.
  • Het is verstandig om voor de operatie paracetamol-tabletten en eventueel een NSAID-er (bijvoorbeeld Ibuprofen, Voltaren of Naproxen) in huis te halen voor eventuele pijn na de operatie.
  • U mag na de operatie niet zelf naar huis rijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U mag ook niet alleen naar huis gaan met de taxi of het openbaar vervoer. Het is daarom belangrijk dat u van tevoren het vervoer naar huis regelt.

Behandeling

Artroplastiek met lichaamseigen materiaal

Eerst wordt een deel of het gehele handwortelbeentje (trapezium) verwijderd. Vervolgens doet de arts een zogenoemde peesplastiek met de pees uit uw pols en hangt het middenhandsbeentje van de duim (Metacarpale I) op aan het middenhandsbeentje van de wijsvinger (Metacarpale II). Zo wordt voorkomen dat de duim verder inzakt. Wat overblijft van de pees, gebruikt de arts als spacer. Het wordt opgerold en in de ontstane ruimte geplaatst.

Artroplastiek met lichaamsvreemd materiaal

Eerst verwijdert de arts een deel van het handwortelbeentje (trapezium) en een deel van het middenhandsbeentje (Metacarpale I). De ruimte die hierdoor ontstaat, wordt gevuld  met de ring van pyrocarbon (de spacer). Vervolgens doet de arts een peesplastiek. De prothese wordt dan vastgemaakt aan het overgebleven deel van het handwortelbeentje (trapezium) en het overgebleven deel van het middenhandsbeentje (Metacarpale I). Meestal gebruikt de chirurg hiervoor een pees uit uw duim. De peesplastiek moet ervoor zorgen dat de prothese op zijn plek blijft zitten.

Na behandeling

Na de operatie krijgt u gips, dat een week moet blijven zitten. Na 1 week wordt de gipsspalk vervangen door rondom gips. Het gips gaat er na 4 weken af en dan krijgt u een afneembare spalk. Dan start u ook met handtherapie onder begeleiding van een handtherapeut.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.