Verwijderen cyste of speekselkliertje uit de lip

Een cyste of ontstoken speekselkliertje op de lip kan worden verwijderd met een kleine ingreep. Deze operatie kan ook een onderzoek zijn naar de ziekte van Sjogren. Dan verwijdert de arts enkele speekselkliertjes uit de lip voor onderzoek door de patholoog .

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Als u overgevoelig bent voor medicijnen, meld dit dan voor de ingreep.

Behandeling

Verdoving

De ingreep is op de polikliniek KNO. Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving met een injectie rond de cyste of aan de binnenkant van de lip waar de speekselkliertjes verwijderd worden. Met deze plaatselijke verdoving voelt u nog wel dat er iets gebeurt, maar de scherpe pijn is geblokkeerd.

Behandeling

De KNO-arts maakt een sneetje in uw lip en knipt met een schaartje de cyste los van het weefsel eromheen. Om te voorkomen dat de cyste terugkomt, verwijdert de arts vaak ook een aantal kleine speekselkliertjes in de buurt van de cyste. Het sneetje in de lip wordt dichtgemaakt met oplosbare hechtingen. De cyste en ander verwijderd weefsel gaat meestal naar de patholoog voor onderzoek.

Na behandeling

  • Meestal valt de pijn na de ingreep mee. Als pijnstilling nodig is kunt u Paracetamol nemen.
  • Na de ingreep kunt u meteen naar huis. Wel is het verstandig om iemand mee te nemen.
  • U mag alles eten en drinken. Spoel wel na alles wat u eet of drinkt, uw mond en lippen met kraanwater.
  • Binnen 1 week vallen de oplosbare hechtingen vanzelf uit.
  • Na ongeveer 10 dagen controleert de KNO-arts het wondje op de polikliniek en krijgt u de uitslag van het onderzochte weefsel.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.