Verwijderen slijmcyste onder de tong (Ranula)

Een slijmcyste onder de tong (Ranula) kan operatief worden verwijderd. Deze operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg.

Behandeling

Nadat u verdoofd bent, verwijdert de arts de slijmcyste via uw mond of via een huidsnee in uw hals. U krijgt een wonddrain voor de afvoer van wondvocht en bloed, daarna sluit de arts de wond. De operatie duurt ongeveer 1 uur. 

Als u via uw hals wordt geopereerd, krijgt u een wonddrain. Dit slangetje zorgt ervoor dat wondvocht en bloed uit uw wond weg kunnen, zodat de wond goed kan genezen.

Na behandeling

Eten

Als u via uw mond geopereerd bent, krijgt u eerst alleen koud en vloeibaar eten. Bij een operatie via uw hals mag u op de afdeling een lichte maaltijd eten.

Wonddrain

Een eventuele wonddrain blijft 1 tot 3 dagen zitten. U mag meestal met de wonddrain naar huis. Als uw wond minder dan 10 ml wondvocht maakt in 24 uur, wordt de drain weggehaald. U komt hiervoor naar de polikliniek.

Pijn en gevoelloosheid

Na de operatie heeft u meestal niet veel pijn. De pijn die u eventueel voelt, komt door de wond of door de houding van uw hoofd tijdens de operatie. U kunt de verpleegkundige om een pijnstiller (Paracetamol) vragen. Het kan zijn dat u tijdelijk niets voelt rond de plek waar u geopereerd bent. Bijvoorbeeld aan een kant van uw tong of in uw hals. Deze gevoelloosheid trekt na enkele weken weg.

Naar huis

U mag meestal de dag na uw operatie naar huis. Het kan zijn dat u de drain dan nog heeft. In dat geval moet u een dag later terugkomen op de polikliniek voor een controle van de wond en het verwijderen van de drain. U kunt beter niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf een taxi of iemand die u naar huis brengt.

Zwelling

Rond de wond heeft u vaak een kleine zwelling, deze verdwijnt na enkele weken. Heeft u een grote zwelling? Dan kunt u een ontsteking hebben of een bloeduitstorting.

Litteken

Als we u via uw mond opereren ziet u na uw herstel eigenlijk niets meer van de operatie. Als we u via uw hals opereren maken we een wond in een al bestaande huidplooi. Ook hier ziet u na enkele maanden bijna niets meer van.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.