Verwijderen van een poliep (poliepectomie/EMR)

Er zijn verschillende manieren om poliepen te verwijderen. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van of een poliep klein, groot of complex is.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

De voorbereiding en behandeling gaat met een coloscopie of sigmoïdoscopie.

Behandeling

Kleine en middelgrote poliepen (poliepectomie)

Kleinere poliepen (0 tot 2 cm) zijn af te knippen met een lasso of weg te snijden met stroom. Soms brengt de arts met een naald een vochtkussentje onder de poliep om deze veilig te kunnen verwijderen. In principe gaan alle verwijderde poliepen naar de patholoog voor onderzoek. 

Grote poliepen (EMR)

Poliepen van 2 cm of groter zijn met een EMR techniek te verwijderen. Dit kost vaak meer tijd en hiervoor krijgt u meestal een tweede scopie sessie. Ook bij deze techniek brengt de arts een vochtkussentje onder de poliep, zodat deze in 1 keer of in meerdere delen is te verwijderen. De poliepdelen gaan altijd naar de patholoog voor onderzoek. Na het verwijderen krijgt u een nacontrole om zeker te weten dat de poliep goed en compleet is verwijderd.

Complexe grote poliepen

Bij complexe grote poliepen kijkt een team van artsen naar de beste manier voor het verwijderen de poliep. Hierbij is er een nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC om zo gezamenlijk tot de beste behandeling te komen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziektenvia 036 868 86 16.