Verwijderen van (verstands)kies, tand of wortelrest

Als een (verstands)kies of tand niet behouden kan worden, moet deze verwijderd worden. Ook een wortelrest wordt weggehaald als deze klachten geeft.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Behandeling

De behandeling gebeurt meestal met een plaatselijke verdoving. Als u tijdens de behandeling het gevoel heeft dat de verdoving niet voldoende is, moet u dit direct laten merken.

De arts verwijdert de kies, tand of wortelrest. Soms is het hierbij nodig om een sneetje in het tandvlees te maken en het tandvlees een beetje opzij te schuiven. Soms is het ook nodig met een boortje wat ruimte te maken in het kaakbot of de te verwijderen tand, kies of wortel in stukjes te verdelen.

Na de ingreep wordt de wond gehecht.

Na behandeling

Verdoving

Na de behandeling heeft u nog een aantal uren een verdoofd gevoel in de mond. Tot die tijd moet u oppassen met hete dranken of eten. Ook moet u opletten dat u niet op uw gevoelloze lip, tong of wang bijt. Dit gevoel zal vanzelf weer verdwijnen als de verdoving uitwerkt.

Hechtingen

De hechtingen lossen na ongeveer 10 tot 14 dagen vanzelf op.

Pijn

Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicatie. Uw arts zal u adviseren.

Zwelling

Door de ingreep kan uw wang flink dik worden. Deze zwelling is op de derde dag na de ingreep het grootst en zal daarna weer langzaam slinken.

Nabloeding

De eerste uren na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden waardoor uw speeksel rood is. Dit gaat vanzelf over. Probeer het wondje in uw mond met rust te laten en er niet aan te zuigen. Bij een nabloeding komt er helderrood bloed in uw mond. Om dit te stoppen kunt u een prop maken van gazen, een stoffen zakdoek of theedoek, deze tegen de wond aanleggen en hier een half uur druk op houden. Pas na een half uur kijkt u of het bloeden is gestopt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via 036 868 87 49.