Verwijdering van een gaatje vlak voor het oor (pre-auriculaire fistel)

Een pre-auriculaire fistel is een klein gaatje vlak voor het oor. Soms zit er een gaatje aan beide kanten. Het is een aangeboren afwijking en komt bij meer mensen voor. Bij klachten kan het gaatje met een operatie worden verwijderd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Wanneer een operatie?

Soms krijgt u klachten van dit gaatje. Bijvoorbeeld:

  • een ontsteking in de fistel;
  • pijn;
  • zwelling;
  • of pus.

Behandeling

De ingreep vindt meestal onder verdoving  plaats.  De arts maakt een kleine snee rond het gaatje (de fistelopening). Daarna verwijdert de arts het gaatje (de fistelgang). Het gangetje heeft soms meerdere vertakkingen. Die vertakkingen haalt de arts ook weg. Daarna maakt de arts de snee dicht met hechtingen. De hechtingen lossen vanzelf op. 

Duur van de opname

Deze ingreep duurt ongeveer 3 kwartier en vindt plaats binnen een dag (dagbehandeling).

Na behandeling

De meeste mensen hebben na deze ingreep weinig pijn. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u Paracetamol als pijnstiller gebruiken: bijvoorbeeld 4 x per dag 500mg. U krijgt zalf om op het litteken te smeren, waardoor de hechtingen sneller oplossen. Het wondje moet enkele dagen droog blijven. U mag, zodra u zich ertoe in staat, voelt weer werken; meestal is dit binnen enkele dagen.

Complicaties

Eventuele complicaties zijn een nabloeding of een wondinfectie. Bij een wondinfectie, krijgt u meer pijn en wordt de wond rood en gezwollen. Als de fistelgang niet volledig is verwijderd kunnen er opnieuw klachten ontstaan. Het litteken is bijna altijd klein en onopvallend, zelden kan er een wat meer opvallend litteken ontstaan.

Als u denkt dat u een wondinfectie heeft, neem dan contact op met uw KNO-arts via polikliniek KNO, (036- 868 8821. Na 17.00 uur en in het weekend belt u met de Spoedpost, (036- 868 8811).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.