Verzakkingsoperatie (Colpocleisis)

Bij deze operatie wordt de vagina grotendeels gesloten waardoor de baarmoeder, blaas en endeldarm niet meer naar buiten kunnen zakken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een colpocleisis is een operatie die de klachten van de verzakking weghaalt door de voorwand en achterwand van de vagina met elkaar te laten vergroeien. Hierdoor kan de blaas, baarmoeder en/of endeldarm niet meer buiten de vagina zakken. Een colpocleisis wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen die geen gemeenschap meer hebben en dit in de toekomst ook niet meer wensen. Dit is omdat de vagina door de operatie grotendeels wordt afgesloten.

Bij een colpocleisis is de kans dat uw klachten verdwijnen groot (90-95%). De kans op complicaties is kleiner dan bij andere verzakkingsoperaties. De kans op terugkeer van de verzakking na de operatie is zeer laag (kleiner dan 3%). Vaak wordt gelijktijdig met de colpocleisis een introïtusplastiek gedaan. De ingang van de vagina wordt daarbij nauwer gemaakt.

Voorbereiding

  • De dag van de operatie wordt u opgenomen op de afdeling Short-Stay. U moet nuchter zijn, wat inhoudt dat u vanaf een bepaald tijdstip niet meer mag eten en drinken. De anesthesioloog (narcotiseur) en de OK planning geven u hierover apart informatie.
  • U krijgt een medicijnen om trombose te voorkomen. Deze injectie krijgt uin de buik of het bovenbeen.
  • Afhankelijk van wat besproken is met de anesthesioloog ( narcotiseur) wordt u met een ruggenprik of onder algehele verdoving (narcose) of geopereerd.

Na behandeling

Als u wakker wordt heeft u meestal een katheter. Deze zal de volgende dag worden verwijderd. Nadat u zelf geplast heeft kijkt de verpleegkundige met een bladderscan of u goed uitgeplast heeft. Dit is een niet pijnlijk onderzoek via de buik. Meestal gaat u de volgende dag na de operatie naar huis.

Het is normaal dat u wat meer dikkige, witte afscheiding heeft gedurende 4 tot 6 weken na de operatie.

Tot een paar weken na de operatie kunt u ook wat bloederige afscheiding hebben. Dit bloed is vaak bruinig van kleur.

De eerste 6 weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen en niet te sporten.  Plan ook de eerste 4 tot 6 weken vrij van werk buitenshuis en regel hulp bij zwaar huishoudelijke bezigheden of zorg voor kleine kinderen. Wel kunt u licht huishoudelijk werk doen.

Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina gestopt is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.