Zweetklieroperatie (hydradenitis)

Bij een zweetklierontsteking kan een operatie nodig zijn. De arts haalt dan de huid met de ontstoken zweetklieren weg.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. Uw arts geeft u hierover uitleg.

Behandeling

Tijdens deze operatie verwijdert de arts de huid met de ontstoken zweetklieren. Soms verkleint de chirurg de wond met een paar hechtingen. Maar het kan ook zijn dat de chirurg de wond open laat. Dit hangt af van de mate van ontsteking.

Heel soms wordt ervoor gekozen om de wond te sluiten met een huidtransplantatie. Dit is een wat ingrijpender operatie. 

Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed weg kan stromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt meestal open gelaten.

Na behandeling

  • Als de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, zal deze verdoving na 1 a 2 uur uitgewerkt zijn. U kunt dan wat pijnklachten krijgen. U kunt hiervoor pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. 
  • Zolang de wond open is, moet u vanaf de dag na de ingreep het wondgebied dagelijks twee- tot driemaal douchen of wassen met ‘zeepvrije’ zeep (Ph-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met een gaasverband bedekken.
  • Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer één week verwijderd worden. In het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken helemaal dicht.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.