Chemotherapie
Chemotherapie is een vaak gekozen behandeling voor kanker. Hierbij remmen speciale medicijnen (cytostatica) de deling van snelgroeiende cellen zoals kanker. De behandeling remt ook andere cellen en weefsels die snel groeien, zoals het beenmerg, de slijmvliezen, haren en nagels. Dit geeft (meestal tijdelijke) bijwerkingen.
Afdeling
U kunt hiervoor terecht bij
Voorbereiding
Een chemotherapie behandeling vraagt om een uitgebreide voorbereiding. Deze heel precieze en gecontroleerde stappen worden uitgelegd in deze video:
Behandeling
Chemotherapie gaat meestal via een infuus in een ader (intraveneus). Dit kan een paar minuten tot enkele dagen duren, afhankelijk van het soort chemotherapie. Daarna volgt een rustperiode van een aantal weken. Zo’n cyclus heet een chemokuur. Chemotherapie kan ook via tabletten worden gegeven.
Na behandeling
De bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort medicijn, de dosering, de manier van toedienen en de combinatie met andere medicijnen. Uw arts of oncologisch verpleegkundige geeft u meer informatie over welke bijwerkingen u kunt verwachten. Of u last krijgt van bijwerkingen is niet te voorspellen. Iedereen reageert anders op een chemotherapie behandeling. Als u last heeft van bijwerkingen kijkt uw oncologisch verpleegkunde wat hieraan gedaan kan worden.
Nuttige links
Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oncologie via 036 868 87 16.