Allergie onderzoek: plakproeven

Als de arts denkt aan overgevoeligheid (allergie) voor bepaalde stoffen, dan wordt een allergietest gedaan. Een epicutaantest is een allergietest. Er worden pleisters met verschillende stoffen op de huid van de rug geplakt. Om goed te kunnen beoordelen of de teststoffen een allergische reactie geven, blijven de pleisters een paar dagen zitten. Er worden stoffen getest die met de huid in aanraking komen. 

 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De kleeflaag van deze pleisters is heel vriendelijk voor de huid. Zelfs een overgevoelige huid kan hier goed tegen.

Welke stoffen worden getest?

Er zijn 32 stoffen die u standaard opgeplakt krijgen. Dit zijn stoffen waarmee bijna iedereen makkelijk in aanraking komt. U kunt daarnaast ook nog andere stoffen opgeplakt krijgen. Dit zijn dan stoffen die bijvoorbeeld met uw werk of hobby te maken hebben. 

Voorbereiding

De arts kan u vragen om zelf stoffen mee te nemen van thuis of uw werk waar u van denkt dat u hier niet tegen kunt. Deze stoffen kunnen ook met pleisters worden opgeplakt. Zeep, shampoo, deodorant en wasmiddel die u thuis gebruikt, hoeft u niet mee te nemen. U kunt maximaal 6 producten meenemen om te laten testen. De stoffen geeft u 1 week voor de test af op de polikliniek Dermatologie.

U mag vanaf 3 dagen voor de test geen antihistaminica gebruiken. Dit zijn medicijnen die een allergische reactie voorkomen. Als u deze gebruikt is uitslag van de test onbetrouwbaar. Ga vanaf 4 weken voor de test niet in de zon of onder de zonnebank. De huid reageert hierdoor anders.

Voor de epicutaantest is het voldoende als u uw rug goed wast. Gebruik geen crème of bodylotion. Als u een behaarde rug heeft, is het verstandig om vooraf uw rug te (laten) ontharen. Dan is het verwijderen van de pleisters niet zo pijnlijk. U kunt het beste oude bovenkleding dragen die vies mag worden. De pleisters en de inkt kunnen afgeven op uw kleren.

Onderzoek

U komt op maandag naar de polikliniek Dermatologie. In de behandelkamer krijgt u de pleisters met stoffen op uw rug geplakt.

De pleisters mogen niet nat worden. Zolang deze op uw rug zitten, mag u daarom niet baden, douchen of sporten. De pleisters kunnen anders door het water of zweten loslaten. Om te voorkomen dat de pleisters loslaten vermijd u bezigheden waarbij u de rug sterk buigt.

Op woensdag komt u terug. De assistent haalt de pleisters weer van uw rug en kijkt of uw huid een overgevoeligheidsreactie laat zien. De assistent markeert met een stift alle plekken waar de teststoffen hebben gezeten.

Op donderdag komt u volgens afspraak weer terug. In de behandelkamer bekijkt de assistent hoe de huid op uw rug eruit ziet. De arts bespreekt daarna de uitslag van de test met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34.