Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN) screening

Hiv-positieve mannen met homoseksuele contacten (MSM) hebben een verhoogde kans op Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN). Bij AIN zijn de cellen van het slijmvlies in en rond de anus onrustig. Dit wordt gezien als een voorstadium van anuskanker. Ook hiv positieve vrouwen lopen een verhoogd risico. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De afwijkingen worden over het algemeen veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Infectie met bepaalde HPV typen kan veranderingen in het weefsel veroorzaken in en rondom de anus. Deze veranderingen worden Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN) genoemd.

Algemeen wordt verondersteld dat screening op en behandeling van AIN, het ontstaan van anuskanker kan voorkomen. De behandeling van AIN is afhankelijk van het stadium. Om de kans op vroege ontdekking te vergroten, krijgen MSM hiv-patiënten een uitnodiging voor het AIN-spreekuur op de polikliniek Dermatologie van het Flevoziekenhuis.

Onderzoek

Met de AIN screening screenen we op voorstadia van anuskanker. Dit wordt gedaan met behulp van High Resolution Anoscopie (HRA). Hierbij wordt met een speciale camera de slijmvliezen van het rectum, het anale kanaal en de peri-anale regio bekeken.

Hierbij kunnen afwijkingen geconstateerd worden. Van deze afwijkingen worden tijdens het onderzoek biopten genomen, die door de patholoog anatoom beoordeeld worden. De uitslag hiervan wordt gegradeerd in:

  • geen afwijking
  • milde afwijking (AIN 1)
  • matige afwijking (AIN 2)
  • ernstige afwijking (AIN 3)

Na onderzoek

Als er geen afwijking te vinden is, wordt iemand na twee jaar opnieuw gescreend. Bij AIN 1 wordt iemand na een jaar weer opgeroepen om te kijken of er progressie plaatsvindt naar AIN 2 of 3 of dat het immuunsysteem zelf de AIN 1 heeft opgeruimd. Constateert de patholoog een AIN 2 of 3 dan wordt de patiënt behandeld.

De standaardbehandeling is op dit moment elektrocoagulatie, waarbij de afwijkingen lokaal worden weggebrand. Alternatieve behandelingen zijn of Inquimod, Fluorouracil of trichloorazijnzuur. Dit zijn lokaal aan te brengen zalven of vloeistoffen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17.