Angiografie of PTA

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij met contrastvloeistof de bloedvaten in beeld worden gebracht. Afwijkingen zoals vernauwing van verwijding van een bloedvat worden bij de angiografie als dat kan direct behandeld. PTA staat voor percutane transluminale angioplastiek en is bedoeld om vernauwing (en) in een bloedvat op te heffen. Voor deze behandeling wordt u 1 à 2 dagen opgenomen op de afdeling Chirurgie .

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Voor deze behandeling moet u nuchter zijn en u mag daarom vanaf 3 uur van te voren niet meer eten en drinken. 

Voor de behandeling krijgt u een infuusnaald in uw arm. Als u al een infuusnaald heeft voor de pre- en posthydratie kan deze volstaan.

Zorg dat uw blaas zo leeg mogelijk is voor u naar onze afdeling komt.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Gebruik van bloedverdunnende middelen
  • Een mogelijke zwangerschap van het geven van borstvoeding
  • Diabetes en gebruik van Metformine
  • Een verminderde nierfunctie
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudend contrastmiddel, jodium, medicijnen of pleisters

Onderzoek

U komt op een smalle tafel te liggen. Meestal worden beide liezen gedesinfecteerd. Wilt u uw liezen scheren, zorg dan dat er minimaal 5 dagen tussen het scheren en de behandeling zit.

Vervolgens wordt u toegedekt met een steriel laken. Na het plaatsen van een verdoving wordt de liesslagader aangeprikt en wordt er een dun slangetje - het werkkanaaltje - ingebracht. Via het werkkanaaltje wordt een katheter in uw bloedvat geschoven, waardoor het contrastvloeistof wordt toegediend om afbeeldingen te kunnen maken. Contrastvloeistof zorgt voor een korte warmtesensatie door uw lichaam.

Afwijkingen zoals vernauwing of verwijding van een bloedvat worden als dat kan direct behandeld. De behandeling kan bestaan uit het oprekken van een vernauwing via een katheter met een klein opblaasbaar ballonnetje. Dit is de dotter-procedure. Ook kan de behandeling bestaan uit het plaatsen van een gaasvormig buisje, de stent-procedure. Na de behandeling wordt het werkkanaaltje verwijderd en de slagader gesloten door het afdrukken van de insteekopening en het plaatsen van een drukverband. Een andere mogelijkheid is dat het vat wordt afgesloten door een klein stopje, de Angioseal.

De behandeling duurt gemiddeld 1,5 uur.

Na onderzoek

Over het algemeen blijft u de nacht na de behandeling nog in het ziekenhuis. De volgende ochtend kunt u dan naar huis.

Na een PTA komt u zes weken later op de polikliniek, eerst eerst een controle echo is verricht. Als er alleen een diagnostisch onderzoek wordt gedaan - een angiografie - komt u eerder op de polikliniek terug voor de uitslag.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.