Biopsie met behulp van stereotaxie

Bij een biopsie worden stukjes weefsel weggehaald uit de borst (biopsie). Dit weefsel wordt voor onderzoek opgestuurd naar een laboratorium. De uitslag volgt enkele dagen later.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

We raden u aan om bovenkleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Onderzoek

Om goed de plaats van de afwijking te kunnen bepalen is het soms nodig om eerst nog een extra mammografiefoto van uw borst te maken. Aansluitend kan de stereotaxie plaatsvinden. Voorafgaande aan het onderzoek krijgt u van de laboranten uitleg over de stereotaxie, alleen tijdens deze uitleg mag een begeleider aanwezig zijn. Tijdens het onderzoek zelf mag geen begeleider aanwezig zijn.

Het onderzoek wordt door een radioloog en 2 radiologisch laboranten gedaan. U komt op uw buik op de onderzoekstafel te liggen. De tafel gaat omhoog, zodat de radioloog en laboranten er onder kunnen werken. De borst waar het om gaat komt in een uitsparing van de tafel te liggen. De borst wordt tussen 2 platen geklemd, waarbij één van de platen een vierkante opening heeft, om later de naald door te laten. Daarna wordt met röntgenfoto’s het gebied waar het om gaat opgezocht en dan komt deze precies achter de vierkante opening in de 2e plaat te liggen. Het is heel belangrijk dat u stil blijft liggen, om te zorgen dat de borst zich niet verplaatst. Voordat de biopsie start wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol. De radioloog verdooft met een injectie de juiste plek. In de tussentijd worden de benodigde spullen voor het onderzoek klaargelegd en worden er extra controlemetingen van de apparatuur uitgevoerd.

Zodra de verdoving is ingewerkt wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt, waarna de naald naar binnen wordt gebracht. Met deze naald worden verschillende biopten uit de borst genomen. Van deze biopten worden röntgenfoto`s gemaakt, om te kijken of het juiste materiaal is verzameld. Indien nodig kunnen er meer biopten genomen worden. Meestal wordt op de plaats van de biopsie een markering achtergelaten, dit gaat via dezelfde naald, daar voelt u niets van. Met deze markering is de biopsieplek later op de mammografie goed terug te vinden. Daarna wordt de naald uit de borst gehaald. De laborant drukt licht op uw borst totdat het eventuele nabloeden gestopt is. Uw borst wordt netjes verbonden.

Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Na onderzoek

  • Het is het beste dat u na het onderzoek gedurende 24 uur een stevige BH draagt (liefst zonder beugels).
  • De wond mag 24 uur niet nat worden, u mag dus niet douchen.
  • Verder moet u het rustig aan doen, om nabloeden te voorkomen.
  • In geval van een nabloeding (rood worden/warm aanvoelen) is het belangrijk om de wond goed dicht te blijven drukken, totdat het niet meer bloedt. Vertrouwt u het niet, ga dan naar de huisarts, de Spoedpost of de afdeling Radiologie (8.30 – 17.00 uur). Hier vermeldt u dat u een biopsie heeft gehad.
  • Bij pijnklachten kunt u als pijnstilling 500 mg paracetamol gebruiken, tot maximaal 6 per dag.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.