Bloedgasprik

Bij een bloedgasprik wordt bloed uit de slagader bij de pols afgenomen. Uit dit bloed wordt het zuurstof- en koolzuurgehalte bepaald.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de polikliniek Longziekten.

Onderzoek

De longfunctieanalist of longarts neemt bloed bij u af, meestal uit uw pols. Soms is dit in de vinger, het oor of in de elleboog. Dit hangt af van wat de arts precies wil meten. Als u in de pols of elleboog wordt geprikt dan krijgt u na het prikken een drukverband. Dit moet tien tot dertig minuten om uw pols blijven zitten. Wordt u in uw vinger of het oor geprikt dan krijgt u een pleister op het wondje.
De arts kan er voor kiezen om uw bloed te laten controleren onder invloed van inademen van zuurstof. Uw arts kan u hierover informeren.

Na onderzoek

Meestal duurt het onderzoek 20 minuten. De longfunctie analist brengt het bloed naar het klinisch chemisch laboratorium voor onderzoek. De uitslag is na ongeveer 20 minuten bekend. U krijgt de uitslag van uw specialist te horen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04