Bloedonderzoek Hepatitis B bij zwangeren

Hepatitis B is een ernstige leverontsteking, die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het kan zijn dat u het hepatitis B virus bij u draagt zonder dat u dat weet.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het hepatitis B-virus is een erg besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het komt voor in lichaamsvocht zoals bloed, speeksel, ontlasting, vaginaal vocht en sperma. U kunt het hepatitis B-virus oplopen door bijvoorbeeld onveilig te vrijen of contact met besmet bloed. Ook kan een moeder die draagster is van het hepatitis B-virus haar kind besmetten tijdens de zwangerschap, bij de bevalling of de verzorging van het kind.

Wat merkt u van besmetting?

Tussen de 6 en 26 weken na de besmetting met het hepatitis B-virus kunnen de eerste ziekteverschijnselen optreden, zoals hangerigheid, koorts, uitslag of gewrichtsklachten, geelzucht en leverstoornissen. Soms merkt iemand niets van de besmetting. Dat is vaak zo bij kinderen. Een deel van de mensen raakt het hepatitis B-virus niet meer kwijt. Zij worden ‘dragers’ genoemd en kunnen anderen besmetten zonder dat ze dat zelf weten.

Kunt u uw kind besmetten?

U kunt uw kind al tijdens de zwangerschap besmetten met het hepatitis B-virus. De kans hierop is het grootst tijdens de geboorte. Ook na de geboorte kunt u uw kind besmetten, bijvoorbeeld tijdens de verzorging. Uw kind kan dan ook hepatitis B krijgen. Als dat gebeurt, is de kans groot dat uw kind een chronische leverontsteking krijgt. Dat is een ernstige ziekte. Door direct na de geboorte te starten met de behandeling van uw kind, is uw kind beschermd tegen besmetting met het hepatitis B-virus.

Onderzoek

De verloskundige vertelt u eerst waar bij u bloed wordt afgenomen. Meestal is dit in de arm. De medewerker maakt de afnameplaats op het lichaam van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. U krijgt een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het gemakkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden 1 of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt.

Na onderzoek

U krijgt de uitslag van uw verloskundige of gynaecoloog.

U heeft het hepatitis B-virus. Wat nu?

Bent u onder begeleiding van een verloskundige of huisarts, dan zult u misschien worden doorverwezen naar een specialist. Dit hangt af van uw bloeduitslagen. Soms is tijdens de zwangerschap een behandeling met virusremmende middelen nodig. U krijgt deze behandeling om te voorkomen dat u uw kind besmet.
De verloskundige en gynaecoloog zijn wettelijk verplicht om aan de GGD te melden dat u besmet bent met het hepatitis B-virus. Een medewerker van de GGD bespreekt met u hoe u de kans op besmetting van andere mensen in uw omgeving zo klein mogelijk kunt houden. Bespreek met hen ook wanneer u mensen met wie u seks heeft of in het verleden heeft gehad moet waarschuwen.

Behandeling van het kind

Direct na de geboorte (binnen 2 uur) krijgt uw kind kant-en-klare antistoffen toegediend via een injectie. Deze antistoffen beschermen uw kind de eerste tijd tegen het virus. Deze antistoffen werken maar kort. Daarom is het belangrijk dat uw kind zelf ook afweer opbouwt tegen het hepatitis B-virus. Hiervoor moet u uw kind laten inenten. De eerste vaccinatie krijgt uw kind binnen 48 uur na de geboorte. Daarna op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden. Na de laatste vaccinatie bij 11 maanden kunt u via de huisarts laten onderzoeken of uw kind voldoende antistoffen heeft gemaakt.

Mag u borstvoeding geven?

Heeft uw kind direct na de geboorte kant-en-klare antistoffen gekregen én is het direct ingeënt? Dan is de kans klein dat u uw kind besmet. U mag uw kind in dat geval gewoon borstvoeding geven.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.