Bloedonderzoek HIV bij zwangeren

Het hiv-virus veroorzaakt de ziekte aids. Het kan zijn dat u het virus bij u draagt zonder dat u dat weet.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

U kunt het virus bijvoorbeeld oplopen door onveilig te vrijen met iemand die met het hiv-virus is besmet. U kunt ook besmet raken als besmet bloed rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt, bijvoorbeeld bij gemeenschappelijk gebruik van naalden bij het inspuiten van drugs.

Wat merkt u van besmetting?

Soms zijn er na de besmetting met het hiv-virus wat milde griepachtige klachten die vanzelf weer verdwijnen. Maar de meeste mensen merken niet dat ze het hiv-virus hebben opgelopen. Zonder behandeling ontstaat bijna altijd de ziekte aids, maar dit kan jaren duren. Het afweersysteem van een patiënt met aids is volledig ontregeld. De patiënt overlijdt hier bijna altijd aan. Virusremmende middelen kunnen het ontstaan van aids voorkomen of langdurig vertragen. In westerse landen is een besmetting met hiv hierdoor een chronische ziekte geworden.

Onderzoek

De verloskundige vertelt u eerst waar bij u bloed wordt afgenomen. Meestal is dit in de arm. De medewerker maakt de afnameplaats op het lichaam van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. U krijgt een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het gemakkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden 1 of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt.

Na onderzoek

U krijgt de uitslag van uw gynaecoloog of verloskundige.

U bent hiv-positief; wat nu?

Als de hiv-test positief is, bent u drager van het virus. De verloskundige of gynaecoloog zal u doorverwijzen naar een gespecialiseerd hiv-behandelcentrum, zoals de HIV-poli in het Flevoziekenhuis. Tijdens de zwangerschap krijgt u medicijnen om de hoeveelheid virus in het bloed te verminderen.
Het is belangrijk dat u maatregelen neemt om te voorkomen dat u anderen besmet. Bespreek met de gespecialiseerd verpleegkundige van de HIV-poli hoe u de kans op besmetting van andere mensen in uw omgeving zo klein mogelijk kunt houden. Bespreek ook wanneer u mensen met wie u seks heeft of in het verleden heeft gehad moet waarschuwen.

Kunt u uw kind besmetten?

Een vrouw die besmet is met het hiv-virus kan haar kind besmetten tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en door het geven van borstvoeding. Om dit te voorkomen zijn speciale maatregelen nodig tijdens de zwangerschap en de bevalling. Moeders met het hiv-virus mogen bijvoorbeeld geen borstvoeding geven.

Behandeling van het kind

Een kind van een moeder met hiv zal na de geboorte worden onderzocht op hiv. Het kind krijgt na de geboorte ook medicijnen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.