Bloedonderzoek Syfilis bij zwangeren

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die iemand kan oplopen door onveilig te vrijen. Syfilis, ook wel lues genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie. Het kan zijn dat u de syfilis-bacterie bij u draagt zonder dat u dat weet.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Wat merkt u van besmetting?

Kort na besmetting met de syfilis-bacterie ontstaat vaak een zweer op de plaats van besmetting. Dat is meestal rond de vagina, penis, mond of anus. De meeste onbehandelde patiënten krijgen vervolgens last van huiduitslag, verlies van eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, koorts, slapeloosheid of spier- en gewrichtspijnen. De ziekte lijkt soms spontaan te genezen, omdat er geen verschijnselen meer zijn. Maar vroeger of later zal de ziekte weer terugkomen. In die tussentijd kunt u ook anderen besmetten.

Onderzoek

De verloskundige vertelt u eerst waar bij u bloed wordt afgenomen. Meestal is dit in de arm. De medewerker maakt de afnameplaats op het lichaam van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. U krijgt een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het gemakkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden 1 of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt.

Na onderzoek

U krijgt de uitslag van uw verloskundige of gynaecoloog.

U heeft syfilis; wat nu?

Bent u onder begeleiding van een verloskundige of huisarts, dan zal deze u meestal doorverwijzen naar de gynaecoloog. Om besmetting van het kind te voorkomen, krijgt u een behandeling met antibiotica (penicilline-injecties).
Het is belangrijk dat u maatregelen neemt om te voorkomen dat u anderen besmet. Bespreek met de huisarts of een verpleegkundige van de GGD hoe u de kans op besmetting van andere mensen in uw omgeving zo klein mogelijk kunt houden. Bespreek met hen ook wanneer u mensen met wie u seks heeft of in het verleden heeft gehad moet waarschuwen.

Kunt u uw kind besmetten?

In het begin van de zwangerschap beschermt de moederkoek (placenta) de baby nog tegen de ziekte. Later in de zwangerschap kunt u uw kind besmetten. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat een behandeling zo vroeg mogelijk start, bij voorkeur voor de 14e week van de zwangerschap.

Behandeling van het kind

Een kind van een moeder met syfilis wordt na de geboorte onderzocht op syfilis. Eventueel krijgt het kind antibiotica toegediend.

Mag u borstvoeding geven?

Als u zweertjes heeft op uw borst door syfilis, kunt u uw kind besmetten. Heeft u geen zweertjes dan kunt u uw kind ook niet besmetten en kunt u borstvoeding geven.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde via 036 868 8700.