Bloedprikken bij kinderen

Het kan dat de arts van uw kind het bloed wil laten onderzoeken in het laboratorium. Hiervoor wordt bloedgeprikt bij uw kind. Het Flevoziekenhuis heeft een speciale kinderprikkamer voor de bloedafname. U mag tijdens het bloedprikken bij uw kind blijven. Kinderen jonger dan 6 jaar krijgen, direct na een polikliniekbezoek, voorrang bij het bloedprikken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat het kan verwachten.

Als uw kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Wees daarom zelf kalm. Meestal kan uw kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, troosten en op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u een knuffel meenemen naar het bloedprikken. Ook kunt u de aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen of een prentenboek te bekijken. Een schoolgaand kind kan worden afgeleid door het oplossen van raadsels of het vertellen van een verhaaltje.

Pijnstillende pleisters

Als bij uw kind bloed wordt afgenomen in de arm of hand dan kunt u de huid op die plaats van tevoren laten verdoven met pijnstillende pleisters. Deze pleisters moeten een halfuur van te voren opgeplakt worden omdat de verdoving tijd nodig heeft om in te werken. De pijnstillende pleister mag niet langer dan 2 uur voor de bloedafname aangebracht worden. Als de pleister er te lang op zit, zijn de aders niet meer te zien en kan de bloedafname onnodig pijnlijk worden. De pijnstillende pleisters kunt u vragen aan de medewerker van de Kinderafdeling of Laboratorium Bloedafname.

Wat neemt u mee?

  • Het aanvraagformulier dat u van de behandelend arts heeft gekregen en waarop het gewenste onderzoek is aangekruist.
  • Een geldig identiteitsbewijs van uw kind.
  • Een afsprakenkaart van uw kind. Als uw kind nog geen afsprakenkaart heeft, kunt u deze laten maken bij het Laboratorium Bloedafname of de polikliniek waar uw kind onder behandeling is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Onderzoek

De medewerker van het Laboratorium Bloedafname vertelt u eerst waar er bij uw kind bloed wordt geprikt. Meestal is dit in de arm of op de hand. Soms uit de vinger of het hieltje. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek en de leeftijd van uw kind. De medewerker maakt de plek op het lichaam van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. Tijdens het bloedprikken uit de arm, krijgt uw kind een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het gemakkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden 1 of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt.

De uitslag

De uitslag van het laboratoriumonderzoek gaat naar de behandelend arts van uw kind. De uitslag van het onderzoek heeft alleen betekenis in combinatie met zijn of haar ziektegeschiedenis en eventueel ander onderzoek. De behandelend arts beoordeelt de uitslag en bepaalt het vervolg. 

Na onderzoek

Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Laboratorium Bloedafname via 036 868 87 07. Het Laboratorium Bloedafname zit in de centrale hal van het Flevoziekenhuis (route 31) en is open van maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

U hoeft meestal geen afspraak te maken bij het Laboratorium Bloedafname. U kunt komen wanneer u wilt. Wij adviseren u om als dat kan laat in de ochtend of vroeg in de middag te komen. Dan is het over het algemeen rustiger. ’s Ochtends tussen 8.00 en 10.00 uur kan het juist drukker zijn. 

Voor een Glucosetolerantietest of een Zweettest is het wel nodig om een afspraak te maken.