Botscan (skeletscintigrafie)

Een botscan kan ziekteprocessen opsporen of uitsluiten. Een ingespoten radioactieve vloeistof zorgt voor een zwakke straling die een speciale camera (gammacamera) kan zien en vastleggen. Dit maakt bepaalde delen van het lichaam zichtbaar op de foto’s. Omdat er heel weinig radioactieve vloeistof wordt gebruikt, heeft dit onderzoek geen nadelige risico’s.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Dit onderzoekt vraagt geen speciale voorbereiding.
  • U kunt voor en tijdens het onderzoek gewoon alles eten en drinken.
  • Laat metalen voorwerpen en sieraden zoveel mogelijk thuis.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

Dit onderzoek wordt niet gedaan als u zwanger bent. Geef het aan bij uw arts als u zwanger bent of vermoed te zijn. Ook als u borstvoeding geeft is het ook belangrijk dit aan te geven.

Onderzoek

Omdat de radioactieve vloeistof al vóór uw afspraak klaar wordt gemaakt, is het extra belangrijk dat u op tijd bent. Als u weet dat u op het afgesproken tijdstip niet kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling om een nieuwe afspraak te maken.

Voor de botscan krijgt u als eerste een injectie in een ader van uw arm met een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof. Deze vloeistof moet ongeveer 2 tot 3 uur inwerken zodat de vloeistof voldoende in de botten is opgenomen om de foto’s te kunnen maken. Om de vloeistof goed over het lichaam te verdelen moet u veel drinken (ongeveer 1 liter). U mag water, limonade, thee, koffie of melk drinken. Verder kunt u in deze tijd ook alles eten. U hoeft tijdens de inwerktijd niet in het ziekenhuis te blijven.

Vlak voor het maken van de botscan moet u zo goed mogelijk uitplassen, omdat een volle blaas het onderzoek verstoort. Voor het maken van de foto’s ligt u op een onderzoekstafel. De botscan duurt meestal 30 minuten, maar kan soms ook een uur duren. Als de scan klaar is, beoordeelt de arts meteen of de foto’s goed zijn gelukt. Als de foto’s niet goed zijn, wordt meteen een nieuwe scan gemaakt.

Het complete onderzoek duurt in totaal ruim een halve dag.

Na onderzoek

Uw arts krijgt de uitslag van het onderzoek toegestuurd en zal deze met u bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.