Bronchoscopie

Om afwijkingen van het slijmvlies van dichtbij te zien, wordt een bronchoscopie gemaakt. Dit onderzoek doet de arts met een bronchoscoop - een soepele slang met een doorsnede van ongeveer een halve centimeter. Door deze slang lopen twee bundels van zeer fijn glasvezel. Door een van de bundels wordt licht van een lamp geleid. Het licht straalt alleen aan het uiteinde naar buiten. Als dit uiteinde zich in de luchtweg bevindt, dan kan deze nauwkeurig worden bekeken. In de slang kan de arts een soepele snaar naar binnen schuiven om slijm of weefsel van de wand van de luchtwegen te schrapen of weg te nemen (biopsie). Ook kan door deze slang slijm of spoelvloeistof worden afgezogen. Het slijm of weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

Nuchter zijn voor het onderzoek

Om dit onderzoek veilig te kunnen uitvoeren moet u nuchter zijn. Dit is om de maag leeg te houden en zo te vermijden dat maaginhoud in de longen terechtkomt tijdens het onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een longontsteking geven. U krijgt van de arts instructies om nuchter te zijn tijdens het onderzoek.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbed. De bronchoscoop wordt via de mond en keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. Er wordt ook nog een verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die na enkele seconden weer verdwijnt. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. Afhankelijk van de reden van het onderzoek en van wat de arts in de luchtwegen ziet, wordt slijm of weefsel afgenomen voor laboratoriumonderzoek. Soms vindt de arts het noodzakelijk dat de luchtwegen worden gespoeld (lavage). Een water-zout oplossing wordt dan via de scoop ingespoten die meteen weer wordt afgezogen.

Het afgezogen vocht wordt op het laboratorium onderzocht. Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van een biopt is pijnloos. Het onderzoek neemt tussen de 10 en 30 minuten in beslag.

Na onderzoek

Na het onderzoek komt u op de afdeling Dagbehandeling. Op de afdeling wordt uw bloeddruk, pols en het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Het is belangrijk dat u de eerste 90 minuten na het onderzoek niets eet en drinkt. De verdoving is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken.

Als de 90 minuten voorbij zijn, mag u beginnen met water te drinken. Als dit goed gaat mag u meer drinken en eventueel iets eten. Als u zich goed voelt en uw controles zijn stabiel, dan kunt u weer naar huis. Dit zal zo’n 2 uur na aanvang van het onderzoek zijn.

Het kan zo zijn dat u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoest. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het verdwijnt meestal binnen een dag. Gaat dit na een dag niet over, neem dan contact op met het ziekenhuis. 

De uitslag

Het kan zijn dat de arts die het onderzoek doet,  u daarover tijdens of direct na het onderzoek iets vertelt. Vaak moet eerst het resultaat van slijm of weefselonderzoek worden afgewacht; dat duurt ongeveer een week. Uw behandelend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek en bespreekt dit met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longziekten via 036 868 88 04.