Coloncare: CT-scan van de dikke darm en de buik

Een coloncare is een CT-scan van de dikke darm en de buik. Het doel van het onderzoek is om met röntgenstraling uit de CT-scanner te kijken of er afwijkingen zijn aan de dikke darm (het colon).

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

 • Twee dagen voor het onderzoek moet u beginnen met een dieet. De balie van de afdeling Radiologie verzorgt voor u een voorbereidingspakket en handleiding. Hoe beter u zich aan de instructies kunt houden, hoe beter de beoordeling van de scan kan plaatsvinden. Het gebruik van medicijnen is tijdens het dieet toegestaan (eventueel in overleg met uw behandelend arts).
 • U moet zich nuchter (niets meer eten of drinken) aanmelden op de afdeling Radiologie, een kwartier voor de afgesproken tijd.
 • Tijdens het onderzoek kunt u een hemd of T-shirt aanhouden. Daarnaast krijgt u een speciale broek van ons aan.
 • Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
 • Omdat er met röntgenstralen wordt gewerkt mag er tijdens het scannen geen begeleiding mee in de CT-ruimte.

Belangrijk

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.
 • Als u last heeft van glaucoom (verhoogde druk in de oogbol) dient u dit voor het onderzoek aan te geven bij de aanwezige CT-laborant. U krijgt dan geen buscopan toegediend.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt met de CT-scan. Er wordt via de anus een slangetje ingebracht. Via dit slangetje wordt de dikke darm geleidelijk met CO2-gas (koolzuurgas) gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De maximale druk in de darm wordt continu geregistreerd en het apparaat stopt onmiddellijk met CO2-toevoer wanneer de druk te hoog wordt. Wanneer er voldoende CO2 in de darm aanwezig is, kan de scan worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek wordt via een infuus een darmontspannend middel (buscopan) ingespoten, om krampen van de dikke darm tegen te gaan.

Er worden 2 scans gemaakt: een serie in rugligging en een serie in buikligging.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na onderzoek

 • Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken.
 • Wij adviseren u om iemand te vragen om u naar huis te brengen.
 • Tijdens het onderzoek kunt u last hebben van darmkrampen. Na het onderzoek kunt u enige tijd wat last hebben van winderigheid en de stoelgang zal wellicht enige dagen wit zijn als gevolg van de Scannotrast of E-Z-CAT die u heeft gedronken.
 • LET OP: door het gebruik van laxeermiddelen is de werking van de anti-conceptiepil onbetrouwbaar.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.