CT-scan (algemeen)

Een CT-onderzoek maakt met röntgenstraling afbeeldingen van delen van het lichaam. De laborant beoordeelt deze afbeeldingen op een computerscherm. Het doel van het onderzoek is om te kijken of er afwijkingen zijn aan bepaalde organen, botten en weefsels.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Tijdens het onderzoek kunt u uw ondergoed (hemd of t-shirt en onderbroek) aanhouden.
  • Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
  • Bij onderzoeken van het hoofd wordt u gevraagd om gebitsprotheses, gehoorapparaten en haarspelden af of uit te doen.
  • Omdat er met röntgenstralen wordt gewerkt, mag er tijdens het scannen in principe geen begeleiding mee in de CT-ruimte. De computer en het scherm staan in een aparte ruimte naast de onderzoekskamer waaruit de CT-scanner wordt bediend. De laborant kan u via een microfoon horen en door het raam zien.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.

Onderzoek

Voor het onderzoek begint, neemt u plaats op de onderzoekstafel. Deze onderzoekstafel wordt in de ronde opening van de scanner geschoven. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, bevindt zich in het midden van de opening.

Tijdens het onderzoek is het erg belangrijk dat u stil ligt. Als de scan is bewogen, kan de arts geen diagnose stellen.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek hangt af van welk type CT scan is aangevraagd. Dit kan verschillen van ongeveer 10 tot 30 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de scans. Het verslag van de scan gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43