CT-scan met oraal en intra-veneus contrast

Bij een CT-onderzoek worden met röntgenstraling afbeeldingen gemaakt van gedeelten van het lichaam. Op een computerscherm is deze afbeelding te zien door de laborant. Het doel van een CT-scan met oraal en intra-veneus contrast is om te kijken of er afwijkingen zijn aan de buikorganen. Om de buikorganen goed in beeld te brengen, krijgt u voorafgaand aan het onderzoek contrastvloeistof te drinken. Ook krijgt u contrastvloeistof via een infuus toegediend. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Het is belangrijk dat u 4 uur voor het onderzoek nuchter bent. Dat wil zeggen dat u niets mag eten, drinken of roken.
  • U moet vooraf aan het onderzoek een contrastvloeistof innemen. Hiervoor ontvangt u een flesje Telebrix Gastro en een drinkschema.
  • Tijdens het onderzoek kunt u uw ondergoed (hemd of T-shirt en onderbroek) aanhouden.
  • Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
  • Omdat er met röntgenstralen wordt gewerkt mag er tijdens het scannen in principe geen begeleiding mee in de CT-ruimte. De computer en het scherm staan in een aparte ruimte naast de onderzoekskamer waaruit de CT-scanner wordt bediend. De laborant kan u via een microfoon horen en via het raam zien.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.
  • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende stoffen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant.

Onderzoek

Om de organen en bloedvaten goed in beeld te brengen, krijgt u voorafgaand aan het onderzoek contrastmiddel toegediend via een infuus. Dit contrastmiddel zorgt ervoor dat de organen en bloedvaten goed zichtbaar zijn op de foto. Om de contrastvloeistof in de bloedbaan te krijgen, brengt de laborant voorafgaand aan het onderzoek een infuus in uw arm in. Tijdens het onderzoek wordt de contrastvloeistof via het infuus toegediend.

Voor het onderzoek neemt u plaats op de onderzoekstafel. Deze onderzoekstafel wordt in de ronde opening van de scanner geschoven. Het te onderzoeken lichaamsdeel bevindt zich in het midden van de opening. Tijdens het onderzoek is het erg belangrijk dat u stil blijft liggen, omdat de scan anders bewogen is. Op een bewogen scan is geen diagnose te stellen.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt de scans. Het verslag van de scan gaat naar de arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via 036 868 87 43.