CT-scan van de bijnieren

Bij een CT-onderzoek worden met röntgenstraling afbeeldingen gemaakt van gedeelten van het menselijk lichaam. Op een computerscherm is deze afbeelding te zien door de laborant.

Bij een CT-scan van de bijnieren moet mogelijk ook via een infuus contrastvloeistof worden toegediend om te kijken of er afwijkingen zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Voorbereiding

  • Het is belangrijk dat u 4 uur voor het onderzoek nuchter bent. Dat wil zeggen dat u niets mag eten, drinken of roken.
  • Tijdens het onderzoek kunt u uw ondergoed (hemd of T-shirt en onderbroek) aanhouden.
  • Sieraden en piercings zijn niet toegestaan in het te scannen gebied.
  • Omdat er met röntgenstralen wordt gewerkt mag er tijdens het scannen in principe geen begeleiding mee in de CT-ruimte. De computer en het scherm staan in een aparte ruimte naast de onderzoekskamer waaruit de CT-scanner wordt bediend. De laborant kan u via een microfoon horen en via het raam zien.

Belangrijk om vooraf te melden bij uw arts

  • Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan ruim van tevoren of vóór het onderzoek aan de laborant. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor de foetus tijdens de eerste weken van de zwangerschap.
  • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende stoffen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant.

Onderzoek

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer tussen de 10 en 20 minuten.

Voor het onderzoek begint, neemt u plaats op de onderzoekstafel. Deze onderzoekstafel wordt in de ronde opening van de scanner geschoven. Het te onderzoeken lichaamsdeel bevindt zich midden in de opening. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen, omdat de scan anders bewogen is. Op een bewogen scan is geen diagnose te stellen.

Röntgencontrastmiddel
Om de bijnieren goed te kunnen beoordelen, moet er mogelijk röntgencontrastmiddel worden toegediend. Dit contrastmiddel zorgt ervoor dat de organen en bloedvaten goed zichtbaar zijn op de CT-scan.

Er wordt een meting gedaan om te kijken of er bij u contrastmiddel nodig is. Als het contrastmiddel nodig is brengt de laborant een infuus in uw arm in. Er wordt vervolgens een aanvullende scan gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt de contrastvloeistof dan via het infuus toegediend.

Na onderzoek

De uitslag
De radioloog beoordeelt de scans. Het verslag van de scan gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via  036 868 87 43.