Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas met een dunne holle buis (cystoscoop). Dit onderzoek is nodig bij een vermoeden van afwijkingen in de plasbuis, het prostaatgebied, de blaas of als controle bij blaastumoren.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoek

U ligt met een ontbloot onderlichaam op de onderzoekstafel met uw benen in beensteunen. De uroloog reinigt uw penis of vulva met in water gedrenkte steriele watten en brengt een beetje gelei in uw plasbuis als glijmiddel en om te verdoven. Daarna brengt de uroloog de cystoscoop via uw plasbuis in uw blaas. Hoe beter u hierbij kunt ontspannen hoe makkelijker het inbrengen gaat.

Via een slangetje aan de cystoscoop krijgt u steriel water in uw blaas waardoor deze ontplooit. Dit kan voelen alsof u moet plassen, maar uw blaas zal niet overvol raken. De uroloog onderzoekt vervolgens de plasbuis en de blaas. De spoelvloeistof kunt u na het onderzoek zelf uitplassen.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Na afloop bespreekt de arts de bevindingen met u.

Na onderzoek

Na het onderzoek kunt u het eerste uur een branderig gevoel hebben bij het plassen en meer drang voelen om te moeten plassen. Ook kunt u wat bloed in uw urine hebben. Dit is niet erg. Wel is het belangrijk na het onderzoek goed te drinken om de blaas en urinewegen schoon te spoelen. Soms kunnen de klachten een paar dagen aanhouden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18

U kunt ook online een afspraak maken via MijnFlevoziekenhuis.