Diagnostische hysteroscopie (inwendig kijkonderzoek)

Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder. De hysteroscoop is een dunne holle buis waar een lichtbundel doorheen gaat.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De gynaecoloog kan een diagnostische hysteroscopie doen bij:

Voorbereiding

  • De hysteroscopie gebeurt niet tijdens de menstruatie (tenzij bloedverlies de reden is voor het onderzoek).
  • U mag niet zwanger zijn op het moment van het onderzoek.
  • Een hysteroscopie kan op de polikliniek, in een behandelcentrum of op de operatiekamer. Het onderzoek gebeurt soms zonder verdoving en soms onder plaatselijke verdoving. Ook kan algehele narcose of een ruggenprik worden gegeven. U wordt dan 1 dag in het ziekenhuis opgenomen.

Onderzoek

Als het onderzoek met een plaatselijke verdoving of zonder verdoving gebeurt, zit u op de onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen. Vaak krijgt u met een dun naaldje op een paar plaatsen in de baarmoederhals een plaatselijke verdoving. Vaak brengt de gynaecoloog een spreider (speculum of eendenbek) in uw vagina.

De arts brengt via de vagina de kijkbuis (hysteroscoop) in de baarmoederholte. Vaak is de kijkbuis aangesloten op een beeldscherm. Om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken, brengt de gynaecoloog tijdens het onderzoek vloeistof naar binnen. Tijdens het onderzoek kan de arts eventueel kleine ingrepen in de baarmoederholte verrichten zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer te zien zijn.

U kunt tijdens het onderzoek menstruatieachtige pijn krijgen.

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten. Bij kleine ingrepen kan het iets langer duren.

Na onderzoek

  • Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Vaak heeft u weinig klachten, maar u kunt pijn hebben of zich niet lekker voelen.
  • Na het onderzoek kunt u nog een aantal dagen wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben. Ook een gevoelige onderbuik kan. Deze verschijnselen verdwijnen na ongeveer 3 dagen. Als de klachten blijven of erger worden, kunt u het beste bellen naar de polikliniek.
  • De dag van het onderzoek kunt u het beste rust nemen. De volgende dag kunt u uw gewone werkzaamheden weer oppakken.
  • Wanneer het bloedverlies is gestopt, kunt u weer vrijen. Wel kan vrijen de eerste dagen gevoelig zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.